“От името на правителството”. Каракачанов заплаши, че София ще пречи на преговорите на Скопие с ЕС

Сподели статията с твоите приятели:

България ще попречи на насрочването на първата междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз (ЕС), която Скопие очаква да се проведе до края на годината. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред телевизия “Европа” в четвъртък.

Както Свободна Европа съобщи, София изпрати меморандум до страните членки на ЕС, в който бяха посочени условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да разчита Скопие на българска подкрепа за евроинтеграцията си. Документът все още не е публичен и не е коментиран официално от българските власти.

Меморандумът обаче предизвика силна обществена реакция в Северна Македония. Опозиционната националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ използва повода за нападки срещу управляващата коалиция в Скопие.

Македонското правителство не коментира изрично текстовете на българския меморандум с аргумента, че той е вътрешна кореспонденция за ЕС и не е получен по официални канали. Премиерът Зоран Заев обаче каза, че “македонският език и македонската етническа идентичност са неоспорим факт” и не подлежат на преговори. Последва и информация, че Заев планира да посети София на 10 ноември, за да коментира условията на българското правителство.

На този фон германският министър по европейските въпроси Михаел Рот каза, че Европейският съюз няма да иска от Северна Македония да спазва нови критерии и условия за присъединяването си към Общността: “Трябва да работим върху основите, които всички ние фиксирахме. Няма да въвеждаме нови критерии и условия извън заключенията на Съвета и това, което фигурира в договорите.”

“България няма да се противопостави, а ще каже, че не е дошло време за насрочване на дата за насрочване на първата междуправителствена конференция. Когато някой не е готов да се яви в първи клас, има предучилищна подготовка. В момента говоря от името на правителството”, каза в четвъртък Каракачанов.

Според него управляващите са заявили ясно през миналия октомври, че ще се противопоставят на провеждането на това събитие, ако не се спазва споразумението за добросъседство между България и Северна Македония от 2017 г. Именно в този документ залегна изглаждането на споровете между двете страни по исторически въпроси.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *