Отцепниците от БСП може да направят нещо като парламентарна група | |

Сподели статията с твоите приятели:

Депутатите отцепили се от БСП, които сами се нарекоха “прогресивни социалисти” се доближават до създаването на отделна парламентарна група след днешното заседание на правната комисия в парламента.

Комисията реши, че независимите депутати ще могат вече да правят декларации от парламентарната трибуна с 11 гласа “за”, 9 “против” и 0 “въздържали се”.

Точката за промяната в правилника бе включена извънредно в заседанието на правната комисия, а предложението е внесено от “прогресивните социалисти”. Подписи под проекта са сложили Красимир Янков и Валери Жаблянов, които бяха и кандидати за лидерското място в БСП.

Предложението им бе подкрепено от ГЕРБ и патриотите и бе посрещнато на нож от бившите им съпартийци. “На каква политика ще бъде представител този независим депутат? На коя парламентарна група? Независимите нямат обща парламентарна група и не могат да излъчат свои представители”, каза Филип Попов от БСП.

“Въобще не става дума за участие за ръководство в постоянните парламентарни комисии, нито за ръководството на парламента. Имало е назад в годините и други такива решения в правилниците на НС, а именно независимите депутати да гласуват в парламентарни комисии, а като имаме предвид, че независимите сега надвишават най-малката парламентарна група “Воля”, смятам, че можем да им дадем тази възможност за изказвания”, отвърна Красимир Ципов от ГЕРБ.

Според БСП става въпрос за сделка в която “прогресивните” ще подсигурят кворум на парламентарните заседания. “ГЕРБ се доближава до решение на проблема с кворума сутринта. С такова решение създаваме възможността на практика да функционира нова парламентарна група”, каза зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин.

“Мислите си, че това е много умен ход, но създаване на възможността да се формират нови парламентарни групи може да е наказателна акция срещу БСП, но утре ще се обърне срещу вас”, закани се Вигенин.

В хода на дебата в комисията се появи въпросът как ще се удостоверява, че декларацията е от името на независимите. Ципов предложи това да се случва с поне 10 депутатски подписа под декларацията, което да показва, че становището се подкрепя от по-голямата част от независимите депутати, които към момента наброяват 17.

Ако утре “прогресивните” се появят при преброяването за кворума и точката влезе в дневния ред, значи сделка има, каза депутат от БСП. БСП и ДПС не се регистрират сутрин с мотив, че този парламент е с изчерпан кредит на доверие и вече е вреден за държавата.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *