Отпадат ограничителните Covid мерки в редица страни

Сподели статията с твоите приятели:

Ограничителни мерки в редица страни отпадат заради спад на заболеваемостта от Covid-19. В Турция ресторантите ще работят с ограничен брой посетители до 22 часа, който е новия вечерен час в страната. Турция пуска българи без Covid тест, ако са ваксинирани или преболедували

Германия понижи нивото на риска от заразяване с коронавирус от „много високо“ на „високо“ за първи път тази година, което отразява намаляващият брой на новите инфекции.

Правителството обаче подчерта, че пандемията не е отминала. Ето какво каза министърът на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от БНР: “Имаме основания за оптимизъм. Ако ситуацията продължи да се подобрява, ако се увеличи броят на ваксинираните и спада заболеваемостта, тогава би могло да се окаже много хубаво лято“.

В Полша срещу коронавирус вече ще могат да се ваксинират и деца на възраст между 12 и 15 години. Европейската комисия одобри в края на миналата седмица продукта на Pfizer/BioNtech за употреба при 12-годишните.

Заведенията на закрито отварят в Италия. Вечерният час там остава 23 ч. Това е един от многото признаци, че животът се възобновява. Едно кафе носи чувството за спокоен живот отново, за всички италианци.

Израел премахна почти всички ограничения заради пандемията, включително зеленият паспорт, които даваше специални права на ваксинираните. Остава в сила носенето на маски в закрити помещения.

Генералният директор на здравното министерство на Израел Хези Леви заяви, цитиран от БНР: „Днес е специален ден. След година и половина откакто болестта е тук, три вълни, много хоспитализирани и починали, сега, на 1 юни, отново отваряме Израел“. Как библейско селище в Израел пребори пандемията?

Близо 5 и половина милиона души от 9-милионното население на Израел са ваксинирани.

Във Великобритания от днес терминал 3 на най-голямото британско летище „Хийтроу“ ще обслужва пътници само от високо рискови държави с коронавирус.

На фона на отпадането на ограничения директорът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус предупреди: “След критики, че крие реалната статистика правителството в Перу ревизира официалните данни за починалите от Covid-19 и те скочиха от 70 хиляди в неделя до над 180 хиляди днес. Така латиноамериканската страна стана държавата с най-висока смъртност на глава от населението”.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *