Отношенията със Скопие не са в задънена улица, не обяснихме на Европа къде е проблемът

Сподели статията с твоите приятели:

Не сме в задънена улица, тя е дълга и с много завои, но не е задънена.” Така историкът проф. Иван Илчев, член на Междуведомствената комисия между София и Скопие, коментира пред БНР отношенията между България и Република Северна Македония (РСМ).

За съжаление от десетилетия насам не сме полагали никакви съществени усилия, за да представим на общественото мнение в Западна Европа нашата версия за историята на нашия край на Европа”, каза историкът и уточни, че през 2003-а година е била последната международна конференция по тези теми.

Според него в не малка степен сами сме си виновни за неразбирането на българо-македонските отношения от западноевропейските държави:

Тях много повече ги интересува да не се допусне предмостие на руските интереси на Балканите”.

Проф. Илчев обясни, че спорът на Гърция с Македония е бил много по-разбираем, защото Александър Македонски е в основата на европейското светоусещане, а името на Гоце Делчев за европейците не означава нищо. Той подчерта, че задача на България е да обясни това.

През последните 30 години ние затворихме маса лекторати по български език в Европа, които създаваха млади хора, които знаеха какво е това България. В същото време се създадоха лекторати по македонски език, сравнително щедро финансирани и университетите с радост ги приемат”, обясни професорът по история.

Той изказа опасение, че на заседанието на съвет “Общи въпроси” на 17 ноември ще бъде приет “някакъв витиеват документ, като резултатът от него ще бъде, че и агнето ще бъде изядено, и вълкът ще остане гладен”.

Историкът подчерта, че въпреки споразумението в комисията за няколко исторически личности, учебниците в РСМ остават същите и във вестниците продължава да се води същата антибългарска кампания.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *