Открита е черната кутия на разбилия се в Черно море МиГ-29

Сподели статията с твоите приятели:

Черната кутия на разбилия се в Черно море преди две седмици МиГ-29 на българските военно въздушни сили (ВВС) е била открита, съобщи бТВ.

Устройството е намерено, след като операцията по издирването му беше подновена в четвъртък след анализ на информация за очакваното ѝ местоположение. Очаква се по-късно в четвъртък служебният военен министър Георги Панайотов да даде брифинг по темата.

На 9 юни самолет МиГ-29, управляван от майор Валентин Терзиев от Трета авиационна база „Граф Игнатиево“, изчезна от радарите. Първоначалната информация гласеше, че той не е катапултирал, а ден по-късно от Министерството на отбраната съобщиха, че майор Терзиев е загинал.

В последствие представители на флота и частни фирми започнаха търсенето на останките на самолета, които бяха открити преди седем дни, разпръснати на голяма част по морското дъно.

В началото на седмицата министър Панайотов каза, че са открити „нови находки“ и „има надежда“ за откриването на черната кутия.

Падналият МиГ-29 е една от осемте машини от този тип, с които България охранява въздушното си пространство. Те са произведени преди повече от 30 години в бившия Съветски съюз.

През 2019 г. правителството купи от САЩ осем изтребителя F-16 Block 70, за които плати 1.256 млрд. долара. Машините трябва да бъдат доставени през 2023 г.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *