Отец Петър освети кръста в Благоевград в леген, после го продаде на търг за 200 лева – България

Сподели статията с твоите приятели:

Тържествената служба навръх Богоявление тази година в Благоевград може да бъде определена като нееиждана и отвсякъде уникална. За сефте тя се проведе в храма “Въведение Богородично. Странното обаче бе друго.
Първо, отец Петър, който водеше събитието, освети богоявленския кръст в леген, за да избегне хвърлянето му във водоем и мятането след това на смелчаци на близка дистанция. Всъщност попът освети два кръста и освен дървения такъв, тази година бе осветен и железен.
Още по-интересно бе, че символите на вярата бяха продадени на търг. Лично свещеникът ръководеше наддаването. Дървеният кръст бе откупен от секретаря на църквата “Въведение Богородично” – Аделина Стефанова. Тя даде 200 лева, а началната цена бе 50 в българска валута.
Железният кръст пък бе откупен от Методи Петров от община Симитли. 
Въпреки призивите на свещениците хората да спазват дистанция и да се пазят, при раздаването и ръсенето на светената вода се стигна до струпвания и дори физически стълкновения. Това принуди отец Петър на висок тон да въдворява ред.
Все пак, Благоевград се оказва едно от малкото места в страната, където свещеникът спази здравните разпоредби и се въздържа от това да метне кръста в реката.

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *