Ответна мярка: Русия изгони български военен дипломат | |

Сподели статията с твоите приятели:

Русия обяви за persona non grata помощник военният аташе в посолството на България в Москва. На подполковник Митко Борисов са дадени 72 часа да напусне страната. Това съобщи Министерството на външните работи на Руската федерация. Посланик Атанас Кръстин е бил извикан във външното министерство, където му е връчена нотата за обявяване за персона нон грата на подп. Борисов.

мярка Русия изгони български военен дипломат - Ответна мярка: Русия изгони български военен дипломат | |

Това е ответна мярка на изгонването преди 10 дни от България на руския военен, военновъздушен и военноморски аташе в посолството в София Василий Сазанович. Той бе обвинен в шпионска дейност, което сега руското министерство отново нарича “напълно необосновано решение на България”.

Българският дипломат в Москва ще спази дадения му срок за напускане на страната, който тече от днес в 14 ч московско време (13 ч българско време), съобщиха от българското министерство на външните работи.

Според българската прокуратура изгоненият руски дипломат е подпомаган от българин с достъп до чувствителна информация. Срещу него е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката.

Чужденецът е събирал информация, която представлява държавна тайна, за да я предостави на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от Наказателния кодекс, който предвижда затвор от 10 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Тъй като Сазанов има дипломатически имунитет по Виенската конвенция, той не може да бъде съден в България.

Според прокуратурата в периода от 2017 г. досега руснакът е събирал военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била данните да бъдат предадени на руското военно разузнаване в Москва. Българинът е предавал информацията срещу пари.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *