Опозиционни активисти и сътрудници на Навални бяха обгазени в Новосибирск

Сподели статията с твоите приятели:

Щабът на независимата политическа коалиция „Новосибирск 2020“ е бил нападнат във вторник от две неизвестни лица, съобщи сибирската служба на Радио Свободна Европа. Те разбили в помещението стъклена бутилка с неизвестна течност и избягали.

От течността се разнесла остра задушлива миризма.

В щаба е имало около 50 души, събрани във връзка с предстоящите в неделя местни избори в Новосибирск и Новосибирския регион. Те са били на обучение как да откриват изборни измами, организирано от екипа на опозиционера Алексей Навални.

Според свидетели на нападението хората успели да избягат. Двама души са с леки симптоми на отравяне.

Координаторът от щаба на Навални за града и член на коалицията „Новосибирск 2020“ Сергей Бойко е записал нападението на видео. Според сътрудничката на Фонда за борба с корупцията на Навални Олга Гусева най-вероятно разляната отрова е азотен диоксид – вещество, което е силно отровно, ако попадне в дробовете на човека.

Самият Алексей Навални продължава да се лекува в болница в Берлин след като се почувства зле по време на полет и състоянието му се влоши рязко. Според германските власти той е бил отровен с вещество от групата Новичок.

В неделя в Новосибирск ще се проведат избори за градско събрание и за законодателен орган на Новосибирска област. Сибирският град е с население над 1.6 милиона души, а Новосибирският регион е с един път и половина по-голяма площ от България и с население около 2.8 милиона души.

На изборите освен кандидати на управляващата партия Единна Русия ще се явят и представители на обединената опозиционна коалиция „Новосибирск 2020“.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *