Опозиционните и новите партии са основните печеливши от протеста

Сподели статията с твоите приятели:

Основните печеливши от протеста са опозиционните и новите партии. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Румяна Коларова, съветник в екипа на президента Росен Плевнелиев.

„Това са субектите, които получават тласък, макар че тук въпросът дали протестът няма да се превърне в капан е сериозен, защото е ясно, че на този етап фрустрацията е вид безсилен гняв. Този безсилен гняв на хората, които не само участват в протеста, но и го подкрепят, може да изиграе лоша шега. Но на този етап определено можем да кажем, че опозиционните и новите партии печелят от протеста. Това е видимо както при БСП, която е най-голямата опозиционна партия и съответно при Слави Трифонов, така и дори при евентуалната партия на Мая Манолова, която все пак отлепи от дъното“, обясни тя.

Проф. Румяна Коларова припомни, че в началото партиите се дистанцираха от протеста, защото партийните алтернативи на ГЕРБ тогава не бяха в добра позиция.

Макар протестът категорично да се обяви срещу олигарсите, реалната цел на предсрочните избори щеше да бъде тържество на олигархията, заяви още Коларова.

„Особено ако това нещо се беше случило бързо. Тогава нямаше да има никаква партийна логика нито в евентуалните предсрочни избори, нито във финансирането – в нищо. За съжаление в самото си начало в такава ситуация беше поставен протестът – те искаха оставка, но нямаше някакъв силен партиен субект, който да облече във воля тази оставка“, обясни тя.

Според проф. Румяна Коларова бързата оставка на правителството не означаваше нищо друго, освен хаос, в който олигархията става много силна и обикновено реализира част от своите непостижими в нормална политическа обстановка цели. Провеждането на редовни избори дава шанс за постигането на една по-демократична форма и гаранции за надмощие над олигарсите.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *