Окончателно 25 години затвор за убиеца на Ян Куциак | |

Сподели статията с твоите приятели:

Върховният съд на Словакия потвърди присъдата от 25 години затвор за убиеца на разследващия журналист Ян Куциак, предава БТА. 

Присъдата срещу извършителя – бившият военнослужещ Мирослав Марчек, е окончателна и не подлежи на обжалване. След като през януари тази година той призна, че е убил Куциак и приятелката му Мартина Кушнирова, Специализираният наказателен съд определи присъда от 23 години. 

По-леката присъда беше определена заради пълните му самопризнания, както и заради информацията, която Марчек е дал за предполагаемите поръчители на убийството. Прокуратурата обаче настоя за максимално наказание, което доведе до повторното разглеждане на делото и окончателната присъда на Върховния съд.

Ян Куциак и Мартина Кушнирова бяха застреляни преди две години в село, близо до столицата Братислава. Журналистът пишеше главно за корупцията и връзките на влиятелни бизнесмени с висши политици, съдии и полицаи. Преди да бъде убит, той правел разследване за предполагаемите връзки между италианска престъпна група и приближените до тогавашния премиер на Словакия Роберт Фицо.

Той е правил разследвания за бизнесмена Мариан Кочнер, предполагаем поръчител на убийството му, който беше оправдан в началото на септември тази година.

Убийството на Куциак предизвика масови протести и смяна на правителството.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *