Огън, маски, чанове. Сурвакарите в Пернишко играха въпреки наводненията и COVID-19

Сподели статията с твоите приятели:

Тъмно е. Въздухът е изпълнен с миризма на огън. Чуват се ритмичните звуци от чанове и хлопки. Хората в Пернишко празнуват “Сурва”.

На 13 срещу 14 януари и на 14 януари през деня се играят зимните ергенски игри с маски. В Западна България участниците се наричат “сурвакари”, а на други места “кукери”. С костюмите и танците си те прогонват “нечистите сили”.

Международният фестивал “Сурва”, който се провежда в Перник, беше отложен за втора поредна година. През 2020 г. причината беше тежката водна криза в града. Тази година пандемията от COVID-19 попречи на провеждането му.

След като на 6 януари въпреки забраната на местните власти в Калофер се проведе мъжкото хоро в ледените води на Тунджа в нарушение на противоепидемичните мерки, правителствената пресслужба съобщи, че ще се въведат “гъвкави и адекватни противоепидемични мерки” и “ще могат да се провеждат уважавани от българските граждани обичаи и традиции”. По този начин властите на практика позволиха да се изпълнят ритуалите в Пернишко.

Междувременно обаче обилните дъждове предизвикаха наводнения точно там, където хората се готвеха да спазят традицията. Батановци е град с 2200 жители и беше засегнат от бедствието. Все пак местните не се отказаха от игрите и ги организираха на площада. Заради COVID-19 обикалянето по къщите, което се е правило през годините, беше отменено.

 

 

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *