Общественият съвет на БНР настоя за мораториум върху намаляването на бюджета на радиото

Сподели статията с твоите приятели:

Общественият съвет на БНР призова да бъде наложен мораториум върху намаляването на средствата за радиото.

В писмо до президента, Народното събрание, Министерския съвет и Съвета за електронни медии , членовете на Обществения съвет настояват да бъде възстановена бюджетната субсидия в първоначалния й размер.

Според оперната прима Александрина Пендачанска, която участва в съвета, по този начин кабинетът в оставка се опитва да окаже натиск върху обществената медия. Пред БНР тя коментира “чрез тези финансови санкции правителството е направило опит да накаже и да наложи натиск и контрол в тази обществена медия, която се ползва с най-голямо обществено доверие”. Пендачанска допълва, че общественото доверие, за което става дума е изградено именно на базата на свободата и независимостта на журналистите в радиото.

Преди дни генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет, който позволява на Министерския съвет да орязва финансирането на общественото радио.

Причина за искането е, че бюджетът на общественото радио през изминалите пет месеца беше намален с близо 1 милион лева. “Това налага намаляване на оперативни разходи и поставя под заплаха нормалното изпълнение на обществената мисия на радиото”, посочва Балтаков.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *