“Няма нищо предизборно”. Какви здравни, пенсионни и социални инвестиции планира кабинетът догодина

Сподели статията с твоите приятели:

До края на годината по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат инвестирани 120 млн. лв. за лекарите, които работят на първа линия срещу разпространението на COVID-19, а допълнителни 40 млн. лв. се договарят за първото тримесечие на 2021 г. Това обяви социалният министър Деница Сачева в понеделник пред БНТ, добавяйки, че по същата оперативна програма в момента се договарят други 145 млн. евро, които след това да се използват за закупуане на медицинска техника.

Наред с това правителството планира от догодина да осъвремени пенсиите с 5% като от 1 януари минималната пенсия ще достигне 300 лв., а максималната – 1440 лв. Пенсионерите, които ще получават между 300 и 369 лв. – общо 390 хил. души, ще получат еднократно ваучери за храна на стойност по 120 лв. под формата на социално подпомагане. Успоредно с това до края на март ще продължат и добавките към пенсиите от 50 лв.

„Всичко, което правим, следва управленската програма и беше известно преди 4 години – защо сега в момента някой го научава, аз не мога да кажа”, коментира Сачева.

Министърката припомни, че в България почти всяка година има избори и “не би трябвало винаги всичко да го свързваме само и единствено с изборите”.

“В момента увеличаването на всички тези плащания са по-скоро свързани с COVID кризата, включително и това да има универсални детски добавки“, каза Сачева.

По-рано този месец стана ясно, че правителството планира да възстанови надбавките за всички деца, които по препоръка на Световната банка от 2002 г. насам останаха само за семейства с по-ниски доходи. Според актуалните данни на социалното министерство в момента такива надбавки получават около 550 хил. – 570 хил. деца от общо над 1.2 млн. деца в България. За да бъдат осигурени средства за всички, в бюджета тряба да бъдат предвидени допълнително около 400 млн. лв. през 2021 г.

Детските надбавки представляват социална помощ за отглеждане на деца. Семействата с по едно дете получават месечно по 40 лв., тези с две деца – по 90 лв., тези с три – 135 лв., а за всяко от деца близнаци – по 75 лв. В момента подобни надбавки получават само родителите с деклариран доход под 410 лв., а между 410 и 510 лв. – 80% от надбавката.

„Нека да изясним, че ние даваме право, а не задължително пари на всички. В този смисъл, ако някой счита, че няма смисъл от тези добавки, той просто няма да подаде заявление и няма да ги получи“, каза Сачева с уточнението, че в момента има много хора, чиито доходи преминават тавана за получаване на тези надбавки с 1, 5 или 10 лв., което е „изключително несправедливо“.

„Подходът, който имаме, нито е предизборен, нито по някакъв начин ощетява някого, напротив, този подход е разумен и показва нашето убеждение, че всички деца в България тряба да имат равни права“, обобщи социалният министър пред БНТ.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *