Някой да припомни на депутатите, че НС не е площад, на който се хвърлят яйца и домати

Сподели статията с твоите приятели:

Огнян Минчев

След три мандата във властта една партия и един премиер имат и правото, и отговорността да минат в конструктивна опозиция. Ако обаче им разрешат. Естествено, Бойко Борисов и ГЕРБ не желаят да бъдат в опозиция.

Между нас казано, никой не иска – всеки иска да е на власт, колкото и мандата да са минали.

 

И като гледам, на Борисов и на ГЕРБ може и да не им се наложи дълго да бъдат в опозиция. По една единствена причина – тези, които искат да ги сменят. Чувам мнения – “Такъв хаос, такъв скандал в парламента не е имало от 90-те години…”

 

Нещо повече, уважаеми – такъв хаос, такъв скандал, такава примитивна злоба и простотия не е имало и през 90-те години

Тогава залогът бе висок – промяна или мимикрия. Но сблъсъкът беше опосреден от морала и интелекта на знакови хора в българското общество.

Във ВНС бяха Валери Петров и Марко Ганчев, Йордан Радичков и Георги Мишев, Боян Папазов… Когато нравите се принизяваха прекалено в открития сблъсък, тези хора можеха да припомнят какъв е смисъла на присъствието на всички депутати в един работещ парламент.

Много се надявам такива хора да се появят и в настоящото НС. Госпожа Мика Зайкова безспорно може да бъде една от тях. Ако й позволят да бъде. Защото шоуто се води от други хора

Толкова простотия и злоба накуп, колкото видяхме в петък в тази сграда не помним. Ще се наложи някой да припомни, че НС – която и да е негова сграда – не е Орлов мост, не е площад, на който се хвърлят яйца и домати, не е място за доказване на новопридобита власт с крясъци, обиди и магарешки инат.

 

Бих искал да видим как връх взимат интелигентни хора с ясни позиции и демократично възпитание, които са в състояние да правят промени с институционални средства, без мурафетите на един битпазар. Зная, че тези хора не са много. И не са основната сила – особено в някои от фракциите.

 

Интелигентните и възпитаните хора трудно се съгласяват да бъдатмарионетки на олигархични мутри зад кулисите

Мутри, които смениха впряговете и сега дават нареждания на новите мулета, които са впрегнали в служба на олигархичната мафия. Тези нови-стари връзки и зависимости ще изплуват бързо на бял свят – защото не могат да бъдат скрити.

 

Рискът е дотогава да не бъде опропастен крехкият баланс, в който се намират обществото и държавата в условията на епидемия, икономическа криза и нарастващ международен конфликт.

Бог да ни е на помощ!

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *