Нощувките в София поевтиняха драстично

Сподели статията с твоите приятели:

Само за 8 лв. на човек на вечер можете да резервирате апартамент в София. Това показва справка на вестник “Труд” в онлайн платформата за апартаменти за гости Airbnb. Цените спрямо миналата година са паднали почти наполовина, а предлаганите домове са намалели няколко пъти.

Най-евтините самостоятелни апартаменти, предлагани в столицата, са на цена от 32 лв., като в тях могат да се настанят до 4 човека. Това прави по 8 лв. на човек. Има и по-малки домове за двама души, чиито обяви за вечер започват от 19 лв. за цялата площ.

Всички обяви за имоти под наем за краткосрочно настаняване в столицата са общо 300, а само преди година броят на офертите беше над 2000. Средната цена за наемане на цяло самостоятелно жилище за вечер, предлагано от собствениците, е 95 лв., като тя също е намаляла близо наполовина в сравнение с януари 2020 г.

Причината за намалялото предлагане и по-ниските цени е в спада на търсене на резервации заради затрудненията при пътуване, наложените карантини и изискванията за PCR тестове в опит да се ограничи глобалната пандемия на COVID-19. В световен мащаб Airbnb отчете рекорден спад с близо 80 на сто и 700 млн. долара загуби за първите 9 месеца на 2020 г. София е пълна с жилища под наем. До какво ще доведе това?

Заради отлива на клиенти голяма част от собствениците на апартаменти, които ги даваха на вечер, предпочетоха да ги преотстъпят на дългосрочни наематели. Друга част от собствениците просто закриха бизнеса, тъй като кризата бе съчетана със засилени проверки от страна на НАП за платени данъци, както и от новите изисквания за регистрация на имотите.

В края на миналата година данъчните започнаха масирани проверки на този бизнес, като поискаха достъп до банковите сметки на собствениците, включително и на закритите такива за 5 години назад, достъп до профилите им в онлайн платформата, както и доказателства за произход на парите, с които са купени имотите. В резултат на това част собствениците на апартаменти, отдавани на гости, закриха профилите си в платформата.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *