Нов тест открива коронавирус само за 30 секунди (ВИДЕО)

Сподели статията с твоите приятели:

Израелски тест открива Covid-19 само за 30 секунди. Той действа по подобие на дрегерите за алкохол и дава 85% точност на резултатите, съобщава AFP.

Как се прави теста?

При провеждането на теста въздухът се поема през носа, задържа се за малко, след което се издишва през едната ноздрата в тръбичката на устройството. В същото време другата ноздра се запушва с пръст. Издишваният от носа въздух минава през тръбичката, свързана със специална торбичка, наречена “въздушен капан”.

Вече има 10 пъти по-бърз тест за коронавируса

Тръбичката се включва в малко правоъгълно устройство, наречено “четец на аромати”, което изсмуква въздуха от торбичката и го анализира. “Четецът” изпраща резултата към смартфона и за половин минута установява дали тестът за Covid-19 е положителен или отрицателен.

Иновативното в случая е, че присъствието на патогена се открива не чрез антитела, а чрез дъха. Той се анализира чрез специални алгоритми, разработени от израелската компания NanoScent със седалище в град Мисгав в северната част на Израел. Компанията е специализирана в технологиите за бързо разпознаване, включително за медицински цели.

Резултатите

тест открива коронавирус само за 30 секунди ВИДЕО - Нов тест открива коронавирус само за 30 секунди (ВИДЕО)

До момента компанията е изследвала дъха на около 1000 заразени пациенти, след което идентифицирала специфичния мирис, характерен за носителите на заразата.Тестът е показал 85-процентна точност при разкриването на заразените с коронавирус.

Дихателният тест няма да замени лабораторните тестове, а е инструмент за масов скрининг, който може да помогне на хората да се върнат към нормалния живот, казва пред AFP изпълнителният директор на компанията Орен Гавриели.

Как ще се промени светът след коронавируса

Тесът на NanoScent се смята за обещаващо откритие и получава подкрепата на израелските здравни експерти. Те го смятат за много полезен, тъй като масовите тестове са от решаващо значение по време на пандемия.

Израелският тест да бъде използван на входовете на концерти и болници или в авиационната индустрия. Ако резултатът е положителен, хората моментално трябва да бъдат изпратени на лабораторен тест.

Има още едно голямо предимство – освен че е бърза, цялата процедура е изключително евтина и струва едва 10 долара.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *