Нов ръст на приетите в болници. 603 случая на COVID-19 в България за последния ден

Сподели статията с твоите приятели:

Нов ръст в боря на приетите в болници пациенти с COVID-19 в България показват данните в Единния информационен портал. Според статистиката, публикувана в неделя, те са 1484, от които 79 се лекуват в интензивни отделения. Преди ден те бяха 1450, преди два дни броят им беше 1426, а преди три дни – 1380.

За последното денонощие са диагностицирани 603 нови пациенти с коронавирусна инфекция при направени 4602 PCR теста. Най-много нови случаи има в София (196), Пловдив (62) и Бургас (32).

Като излекувани за последните 24 часа са регистрирани 37 пациенти. Смъртните случаи за същия период са 10.

Активните случаи в България към момента са 11 228.

От началото на март, когато бяха регистрирани първите случаи на COVID-19 в страната, общият брой на диагностицираните с вируса е 29 108. Възстановили са се 16 912 пациенти, а смъртните случаи са 968.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов потвърди в събота позицията на здравните власти, че епидемичната ситуация не налага нови ограничителни мерки в страната. Той посети Търговище, една от областите в България с висок брой заразени на 100 хил. души население, и каза, че училищата там няма да се затварят, защото няма заболеваемост сред учениците над 20 на сто.

Ангелов съобщи, че болниците в градовете Търговище, в Попово и в Омуртаг разполагат с 94 легла за пациенти с коронавирус, от които са заети 79. Той добави, че могат да бъдат разкрити допълнителни места в болниците за болни от COVID-19. „В областта няма недостиг на легла, на медицински персонал, няма недостиг на консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства“, каза Ангелов, цитиран от БНР. Той добави, че в областта има 28 активни случаи на медици с коронавирус.

За последното денонощие в област Търговище са диагностицирани нови 30 пациенти с коронавирус.

В България в момента е в сила извънредна епидемична обстановка. Мерките срещу разпространението на коронавируса включват задължение хората да носят маски на закрити обществени места. Здравните власти са на мнение, че не са нужни по строги мерки на национално ниво. Такива ще се въвеждат в отделни общини и области, когато има нужда.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *