Новости и иновации в продуктите от месо

Сподели статията с твоите приятели:

При невиждани мерки за безопасност на своите изложители и посетители се проведе тазгодишното най-голямо изложение за месо и месни продукти „Месомания“, организирано Асоциацията на месопреработвателите, доайен в подготовката на тези изяви. Дистанция между щандовете, подово покритие, подходящо за дезинфекция, специални опаковки за еднократна дегустация на продуктите и дистанционна регистрация на посетителите бяха само част от мерките за сигурност и безопасност на проведения форум.

 

Да, изложението, което се проведе от 4-ти до 7-ми ноември в Интер Експо Център в София, беше различно: организацията бе друга, пространството и средата бяха оформени и подготвена специфично, успехът се измерваше по нов начин. Но духът, който носи това изложение със своята вече 27-годишна история, остана същият. Запази се огромната любов и гордост, с която производителите представяха най-добрите си продукти. Съхраниха се качеството и иновациите в производството, неповторимият вкус на традиционните и нови рецепти, но и живата среща на производители и потребители, които заедно намираха най-доброто за българската трапеза.

 

„Щастливи сме, че успяхме да проведем на живо в тази безпрецедентна ситуация „Месомания 2020“, което се случи със специалната подкрепа на Министерство на земеделието, храните и горите, както и на Държавен фонд „Земеделие“. Предстои ни година на предизвикателства, но и на много силна подготовка на националния отбор по транжиране и обезкостяване, който ще представи България през лятото на 2021 г. на Световното първенство в Сакраменто, САЩ“, каза Атанас Урджанов – Председател на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ).

 

„Месомания“ отдавна е прeдпoчитaнoтo мяcтo зa прeдcтaвянe нa новостите в сектора. На свои площи или на колективен щанд на АМБ, подкрепен от ДФ „Земеделие“ участваха малки и средни предприятия, сред които: Сами М – Перник, Унитемп – Войводиново, Малевентум Марон – София, Свинекомплекс Голямо Враново, Крум Мушев – София, Новалиа – София, Ников – Иван Костадинов – Сливен, Вланел – Перник, Р.А.- Боби – Горна Оряховица, Лалов и Вачев – Враца, Стефанов – Горна Оряховица. Те показаха най-новите си продукти и изненадаха с новости, като например сурoвo-cушeнитe прoдукти, прoизвeдeни c дoбaвeн прoбиoтик, част от които за първи път бяха представени на пазара. Всички фирми обсъждаха и ситуацията на следкризисно възстановяване на бизнеса. Създадоха се и успешни професионални контакти между български и чуждестранни компании, които се запознаха с новостите при храните, технологиите и машините.

 

Форумът по традиция бе съпътстван от „Дни на българското месо“, в които с дегустации, състезания и различни информационни материали потребителите научаваха и обогатяваха знанията си за предимствата на месото и преработените месни продукти в балансираното хранене и подкрепа за здравето. Сред най-атрактивните инициативи в програмата бяха ученическият конкурс „Млад Месар“ и състезанието „Млад Кулинар“. Те демонстрираха впечатляващите умения на следващото поколение специалисти в бранша. Онлайн церемонията по награждаването на най-добрите ученици предстои в специално създадено студио, при всички мерки за сигурност, а линк към събитието ще бъде публикуван в сайта на АМБ.

 

За допълнителна информация: инж. Павлина Лилова – тел: 0899885665; e-mail: [email protected], Асоциация на месопреработвателите в България.

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *