Нови сражения между талибаните и съпротивата в Панджшир. И двете страни отчитат успехи в битките

Сподели статията с твоите приятели:

Нови срежения започнаха в последния район в Афганистан, който не е под контрола на талибаните. На 4 септември беше съобщено за нови сблъсъци между талибаните и съпротивата в долината Панджшир. И двете страни съобщиха, че са постигнали успех в сраженията.

Талибаните твърдят, че напредват към главния град на провинцията, разположена на около 100 км северно от Кабул – Базарак. Член на ръководството на групировката беше цитиран от местна медия да казва, че бойците ѝ са завзели четири района в Панджшир. Досега няма независимо потвърждение на думите му.

Антиталибанската съпротива в Панджшир е предвождана от Националния фронт на съпротивата, ръководен от Ахмад Масуд – син на Ахмад Шах Масуд, командирът, който се бори срещу съветското и талибанското управление през 80-те и 90-те години.

Представител на Националния фронт на съпротивата каза пред Радио Свободна Европа, че седем талибански бойци са убити при последните сражения. Талибаните орекоха това. По-рано говорител на организацията каза, че талибаните са достигнали до границата на провинция Панджшир, но са били отблъснати.

Бившият вицепрезидент на Афганистан Амурла Салех, който е част от Националния фронт на съпротивата, каза във видео, разпространено в социалните мрежи, че положението на силите на Фронта е трудно, но призова за продължаване на съпротивата.

Пред Ройтерс източник от ръководството на талибаните каза, че сраженията в Панджшир продължават, но настъплението на талибаните е било забавено от мини, заложени по пътя към град Базарак. “Отстраняването на мините и офанзивата продължават едновременно”, е цитиран да казва източникът.

Талибаните започнаха настъплението си в Афганистан след началото на изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от страната. На 15 август те превзеха столицата Кабул. Последният регион, който остава извън контрола на групировката, е долината Панджшир.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *