Нови сражения за Нагорни Карабах. Ракетна атака уби 13 души в Азербайджан

Сподели статията с твоите приятели:

Ракетен обстрел причини смъртта на 13 души в жилищен район във втория по големина град в Азербайджан Ганджа, съобщи в събота Министерството на извънредните ситуации на страната. Ранени са повече от 50 души. Засегнати са домовете на поне 20 семейства.

Друг ракетен удар в ранните часове на 17 октомври е засегнал град Мингечевир. В района се намира голям язовир. Не се съобщава за сериозни щети.

Няколко часа преди атаките беше съобщено за нови сражения в района на Нагорни Карабах.

В телевизионно обръщение президентът на Азербайджан Илхам Алиев определи ракетния обстрел като военно престъпление и обвини Армения. „Азербайджан ще отговори на бойното поле“, каза Алиев.

Атаките идват на фона на ескалация на конфликта между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах. Регионът е международно признат като част от Азербайджан, но е населен от етнически арменци, които са подкрепяни от Ереван.

Сраженията в сепаратисткия регион започнаха през юли и се превърнаха в най-голямата ескалация на напрежението след примирието от 1994 г. В началото на октомври беше договорено спиране на огъня, но сраженията продължиха.

Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно за нарушаване на примирието. Министърът на отбраната на Армения каза на 16 октомври, че азербайджански сили са бомбардирали Нагорни Карабах в нарушение на примирието. Военното министерство на Азербайджан каза, че силите на етническите албанци са отстъпили и това е дало предимство на азерските сили.

Ескалациите подхранват опасенията, че може да се стигне до военен конфликт, в който да бъдат замесени най-близкия съюзник на Азербайджан Турция и Русия, която е гарант за сигурността на Армения.

Не е ясен общият брой на жертвите на сраженията от лятото досега. На 16 октомври лидерите на сепаратисткия регион съобщиха за 633 жертви. Азербайджан не публикува данни за броя на починалите войници. Преди ракетната атака в събота се знаеше за 47 починали цивилни.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *