Новият Путин може да се окаже по-лош от стария

Сподели статията с твоите приятели:

Владимир Путин е смъртен. Рано или късно Русия ще трябва да предаде юздите на управление на някой друг. Изглежда, че това „рано или късно“ може да дойде още през януари 2021 г., ако слуховете, опровергани от Кремъл за болестта на президента, се потвърдят, пише американският вестник The Hill в материал, представен от Агенция “Фокус” без редакторска намеса.

Но когато това се случи, няма смисъл да се надяваме на демократична Русия. Близки до Путин ще запазят системата му и без него. Руските избиратели няма да имат право да участват в решаването на този въпрос. Този процес ще бъде внимателно „управляван“ от избран кръг на Кремъл. Тези хора няма да позволят (и няма да могат да допуснат) появата на демократична Русия, която предлага на избирателите голямо разнообразие от кандидати с различни избирателни платформи.

Кремъл вече има исторически прецедент за контролиран трансфер на власт. Говорим за прехвърляне на президентските правомощия от Борис Елцин на Владимир Путин през 1999-2000 г. Важна част от този процес беше предоставянето на имунитет от преследване на напускащия президент и цялото му семейство. Вторият ключов компонент беше наблюдението за спазването на това споразумение, извършено от надежден гарант. По това време специалните служби, ръководени от човек на име Владимир Путин, станаха такъв гарант.

Впоследствие гаранциите за имунитета на Елцин залегнаха в закона „За гаранциите на президента на Руската федерация, прекратил упражняването на правомощията си, и членовете на семейството му“, одобрен на 2 декември 2001 г. Този федерален закон от 2001 г. сега се изменя с нови и подобрени гаранции за имунитет за Путин и неговото семейство.

Измененията на закона от 2001 г. вече започнаха своето пътуване през парламента. Те осигуряват доживотен имунитет за напускащия президент и членовете на семейството му. Новата версия на закона казва: „Той не може да бъде привлечен към наказателна или административна отговорност … както и да бъде задържан, арестуван, подложен на претърсване, разпит“.

За семейството на президента се казва следното на бюрократичния език на Кремъл: „Когато се прилага този член, кръгът на членовете на семейството се определя в съответствие със семейното и жилищното законодателство на Руската федерация“.
Благодарение на тази фраза семейството на Путин може деликатно да включи неговата приятелка и известна гимнастичка (както и майката на близнаци), както и двете му дъщери от предишния брак. Всички тези хора са на около 30 г. Несвободните руски медии научиха това, както и информацията, че Путин ревностно защитава семейството си от светлините на прожекторите.

Измененията предвиждат и много привилегии: вили, самолети, асистенти, офиси и т.н. Така семейство на Путин може да продължи да живее в лукс.

В промените в закона има един неочакван обрат – допълнителна гаранция за имунитет. А именно: пенсионираните президенти се назначават за пожизнени сенатори в горната камара на руския парламент, Съвета на федерацията. Сенаторите получават имунитет автоматично и съответно доживотните сенатори ще имат имунитет. Путин в оставка също ще може да назначи още седем сенатори за цял живот, вероятно “за изключителни заслуги в страната”. И тъй като сътрудниците на Путин имат навика да нарушават законите, списъкът на чакащите за тези позиции може да бъде много дълъг.

Путин много добре знае какво е парламентарен имунитет. Най-яркият пример е, че убиецът, обвинен в отравянето на Литвиненко, е депутат в руския парламент и е надеждно защитен от британското законодателство. (Става дума за заподозряния във Великобритания Андрей Луговой, бивш служител на Федералната служба за сигурност, който бе обявен от британското правосъдие за издирване във връзка с отравянето в Лондон на бившия агент на ФСБ Александър Литвиненко, който си сътрудничи с Березовски, през 2006 г. – бележка на редактора).

Измененията за укрепване на имунитета може да означават едно: че Путин иска да предвиди всички непредвидени обстоятелства, които могат да възникнат след десетилетия. Но има аргументи срещу това тълкуване. Референдумът от юли, който даде на Путин още два мандата, беше толкова силно фалшифициран (оценка на изданието, бел. ред), че предизвика остро негативна обществена реакция. Изглежда безпричинно решението да се повдигне въпросът за прехвърляне на властта без никаква причина. Но може би нещо се случва зад кулисите.

През всичките 20 години на президентството на Путин имаше всякакви слухове за здравето му. Кадрите на смелия Путин на татамито, яздещ кон гол до кръста и гмуркане на морското дъно, имаха за цел да повишат рейтинга му. В крайна сметка те оформиха идеята за Путин като много здрав човек.

Но мина много време – и слуховете започнаха да се разпространяват не само в западните, но и в руските медии. Руските издания и западните таблоиди разпространяват истории за необясними движения на краката на Путин, за непрекъснато потрепване на пръстите му, за промени в походката му и за наличието на болестта на Паркинсон. (Основният източник на всички тези силно съмнителни „истории“ са твърденията на бившия професор на МГИМО Валери Соловей, който обяви, че Путин е болен от Паркинсон въз основа на потрепването на крака и пръстите на Путин, видяно от Соловей по телевизията – бел. ред.) Слуховете вече предполагат, че Путин ще обяви трансфера на властта още през януари 2021г. Кремъл категорично отрича тези слухове и въпреки това те продължават да се натрупват.

Радиостанция „Ехо на Москва“ направи обширно интервю с политолога Валери Соловьов (така е написано в текста, но всъщност се има предвид същият професор от МГИМО Валери Соловей – бел. ред.). В него той изложи мнението си като информиран познавач за здравето на Путин и трансфера на властта. Това интервю се разпространява активно от Яндекс, руската версия на Google. Забележително е, че дори държавната RT прогнозира, че измененията на имунитета ще се разглеждат “като знак, че в Русия се полагат основите за постепенен трансфер на властта”.

Ако Путин напусне през януари, той ще остави Русия, обхваната от множество кризи. Това е и спад в икономиката, и епидемията от коронавируса, и сривът на медицинската система, и изчерпаният национален фонд, и чуждестранните авантюри, и протестите в руските региони. Демонстрациите в Беларус трябва да бъдат добавени към същия списък на наследството на Путин. Има много причини да тръгнете след Путин със заповед за арест.

Путин разбира, че неговият наследник ще има много силно изкушение да хвърли всички руски проблеми и трудности върху него. През 2000 г. Елцин предаде на Путин възстановяваща се, бързо развиваща се модерна икономика, но хората някак си продължават да обвиняват Елцин за „дивия капитализъм“ от 90-те години. Путин се нуждае от силен и надежден гарант, който да направи за него това, което той самият направи за Елцин.

Въпреки това напускането на Елцин е привлекателен модел за Путин. В крайна сметка семейството на Елцин, считано от мнозина за корумпирано, не беше докоснато. И никой не им конфискува богатството.

Може ли Путин да използва същия модел, за да назначи наследник, който да му гарантира имунитет? За разлика от 2000 г., днес в Русия президентът няма политически съперници от калибъра на кмета на Москва Юрий Лужков и бившия премиер Евгений Примаков. “Демократичната” опозиция едва крета и по никакъв начин няма да спечели популярност, с изключение на малкия контингент на Алексей Навални. Наследникът на Путин може да разчита на лесна победа с наследената от него система на Путин.

Накратко, прехвърлянето на властта в системата на Путин ще бъде бързо. Но с имунитета всичко е различно.

Бившият агент на КГБ Путин, заобиколен от други бивши агенти на КГБ, вероятно ще повери на ръководителите на службите за сигурност да осигурят неговия имунитет. Така Русия в крайна сметка може да получи „нов Путин“ от всемогъщия апарат за сигурност.

Контурите на такъв трансфер на власт ще бъдат определени от прецедента на Елцин. Можем да очакваме брутална вътрешна борба на всички срещу всички, в която ще участват различни групи със специални интереси от обкръжението на Путин. Може само да се гадае кой ще надделее.

Икономистът Фридрих Хайек пише в книгата си от 1944 г. „Пътят към робството“, че в политически системи, враждебни на свободния свят (като Русия на Путин), най-лошото излиза на върха, а именно там са тези, които използват властта и силата по най-безпощадни начини. За това със сигурност ще трябва да свикнем с нов руски президент, който ще бъде по-лош от Путин.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *