Нова фракция в БСП иска оставката на Нинова

Сподели статията с твоите приятели:

Корнелия Нинова

Да погледнем истината в очите, зоват от „Социализъм 21 век“

„България изпада в период на кризисна политическа нестабилност! Но точно в този момент БСП се оказва „лидерска“ партия, възприемана като част от омразното статукво, а не като носител на желаната алтернатива, без партньори в обществото, с която никой не иска не само да управлява, но дори да разговаря! Да погледнем истината в очите. Ако не осмислим къде грешим и просто „продължим напред“, БСП е обречена на дълготрайно политическо забвение.

За да се представим достойно на предстоящите предсрочни избори и да започнем да възстановяваме авторитета и доверието към партията, спешно се нуждаем от промяна. Промяна в три решителни стъпки: нова стратегия и поведение, нова предизборна платформа и нови лица“, се казва в обръщението, което учредителите на нова фракция в БСП приеха вчера.

Социалисти и симпатизанти от цялата страна поставиха началото на идейно-политическа платформа „Социализъм 21 век“. В инициативния комитет влизат Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Димитър Генчев, Албена Шавел, Чавдар Георгиев, Ана Пиринска, Георги Тодоров, Ана Ананиева, Явор Куюмджиев, Бойко Петев и Елеонора Ангелова.

В платформата на обединението се подчертава, че „БСП трябва да се възроди като съвременна социалистическа партия с ясна идеология, програма и практически план за действие срещу социалната, икономическата и политическата криза на капитализма.“ За целта учредителите настояват конгресът на БСП да приеме неотложни мерки за възстановяване на вътрешнопартийната демокрация, както и за незабавно прекратяване на остракизма и „лова на вещици“.

„Да гарантира демократичното единство на партията и представителство на всички поколения социалисти. Оставка на председателя на БСП, като първа решаваща стъпка за изход от дълбоката криза на партията. Обединяване на усилията на леви политически формации и граждански структури на принципна, равнопоставена и взаимно уважителна основа, с цел насърчаване на мощно ляво движение за дълбока социална трансформация на България. Възобновяване и активизиране на дискусията за изработване на нова програма на БСП, която да даде отговор как си представяме социализма на 21 век и да зареди с енергия и да вдъхнови с надежда всеки, който желае нова перспектива за страната“, се казва още в декларацията.

Източник: breaking.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *