Нова карантина във Великобритания. Работят само магазините и аптеките

Сподели статията с твоите приятели:

Британският премиер Борис Джонсън обяви нови строги мерки в борбата срещу COVID-19, съобщи БТА. Това се налага заради нарастващия брой заразени, което води до опасност от препълване на болниците.

“Ако сега не вземем решителни мерки, националната здравна система може да се окаже претоварена след 21 дни”, каза Джонсън и подчерта, че карантината ще продължи поне до средата на февруари.

Новите мерки означават затваряне на всички учебни заведения. На хората ще се разрешава да излизат само при изключителни обстоятелства – до магазина, до аптеката, за посещение при лекар или пътуване за работа, ако няма възможност за дистанционен труд.

Още от края на декември в по-голямата част от територията на кралството е забранена работата на магазините, продаващи стоки, които не са от първа необходимост. Затворени са ресторантите, пъбовете и кафенетата.

Борис Джонсън се извини на родителите за трудностите, които ще им бъдат причинени от затварянето на училищата. По думите на премиера голямата разлика спрямо първия локдаун е в това, че в ход е масовото ваксиниране.

До средата на февруари ще бъде направено всичко възможно да бъдат ваксинирани четирите най-уязвими групи хора – най-възрастните, обитателите на домовете за социални грижи и персонала им, хората над 70 години и здравните работници на първа линия, каза британският премиер.

Всяка част на Обединеното кралство следва своя собствена политика в борбата с вируса.В Шотландия от полунощ влиза в сила локдаун до края на януари. В Уелс наложеният преди Коледа локдаун остава в сила също до края на януари. Най-строги мерки са наложени и в Северна Ирландия. Данните за разпространението на вируса на други места по света може да откриете в тази интерактивна карта.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *