Нинова парира Станишев и Йончева

Сподели статията с твоите приятели:

Отсега нататък избраните от БСП евродепутати всеки първи вторник от месеца ще присъстват на заседанието на Изпълнителното бюро, на което ще отчитат свършеното през изминалия месец и ще представят плана си за работа, който трябва да се одобри и съгласува с ИБ. Става дума за координация с ръководството на партията на всички текстове за резолюции, планирани проекти, мероприятия (конференции, семинари, обучения), инициативи, дейности, важни гласувания, официални връзки с други групи и организации.

 

Това наред с избрания състав на ИБ на БСП е най-важното политическо решение, което прие на първото си заседание след конгреса Националният съвет на БСП.

 

Такава координация с евродепутатите си прави всяка друга системна партия в България. За съжаление евродепутатите на БСП често провеждат дейност в Брюксел против решенията на ръководството на столетницата.

 

Решението на Националния съвет на БСП идва след проявеното своеволие от Станишев и Йончева във връзка с прокарването на Истанбулската конвенция и ОМО “Илинден” в последната резолюция на ЕС, която критикува управлението на Борисов.

Националният съвет на БСП оцени като вредно това поведение на Станишев и Йончева както за партията, така и за държавата. 

В специална резолюция на НС на БСП се казва, че се “оценява като вредно споменаването на ОМО „Илинден” и определя като неприемливи призивите за ратификация на Истанбулската конвенция“.

 

Провежданата от евродепутатите политика следва да е в унисон с националната политика на БСП и да е тясно координирана и одобрявана от ръководните органи на партията, подчертава националното ръководство на столетницата.

 

Това означава, че лидерът на партията Нинова успя не само да парира дирижираната от Станишев атака срещу партията и България, но и да овладее групата на евродепутатите, които БСП изпрати в Брюксел и която в момента се намира под въздействието на Станишев в прокарването на вредните неолиберални политики.

Социалистите от ръководството на партията са убедени, че бившият премиер използва евродепутатите и чрез механизмите на
евроинституциите, които познава добре, успя да прокара текстове в резолюцията на Европарламента, с които да удари партията си и нейния председател.

Според Овчаров, Станишев води лична вендета срещу Нинова, която минава всички граници.

Острие на тази вендета е Елена Йончева, която от месец хвърля всякакви обвинения срещу Нинова, някои от които нямат връзка със здравия разум.

И Станишев, и Йончева прекрасно знаят, че БСП и българското общество категорично не приемат Истанбулската конвенция и признаването на македонско малцинство у нас, но нарочно набутаха тези текстове в резолюцията на ЕП и взривиха обществото в България, за да се стовари върху БСП негативната реакция.

Така поставиха социалистическата партия, която се бори със зъби и нокти за националния интерес, в неловка ситуация.

Нинова пое удара и успя да го парира. Първо, тя заяви, че няма да отстъпи от досегашната позиция на БСП срещу Истанбулската конвенция и няма да допусне регистрация на сепаратистката ОМО “Илинден”.

 

И второ, ден след това Националният съвет на БСП прие документ, в който категорично заяви, че темите с Истанбулската конвенция и ОМО „Илинден“ са противоконституционии, вредни и нямат място в резолюцията на ЕП за корупцията на управлението в България.

Очаквано тази тема е била сред най-горещо дискутираните теми на пленума, като всички изказали се членове на ръководство са се обявили против поведението на евродепутатите.  Упреци е отнесъл и водачът на евроделегацията на БСП в ЕП Петър Витанов.

С тази декларация колективният орган на партията много ясно се
противопостави на действията на тандема „Станишев-Йончева“ като
противокоституционни, деструктивни, самоволни и в разрез с предишни
решения на НС от 2018 години, които са против Истанбулската конвенция и джендър идеологията.

Така социалистическата партия даде организиран и категоричен отпор на опитите за сриването ѝ в услуга на лобистки и бизнес интереси в контекста на предстоящите парламентарни избори.

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *