Нинова, Карадайъ и Иванов вече гласуваха и говориха пред медиите

Сподели статията с твоите приятели:

Служебният министър-председател Стефан Янев гласува в София. Той призова всички български граждани да упражнят правото си на вот.

„Имаме нужда да се утвърди парламентаризма в България. Имаме нужда от стабилно управление, което да се стреми за едно прозрачно и отчетно управление в интерес на страната“, каза той.

Карадайъ и Иванов вече гласуваха и говориха пред медиите - Нинова, Карадайъ и Иванов вече гласуваха и говориха пред медиите

Служебният министър-председател Стефан Янев

„Гласувах за това да обърнем нова страница. България да продължи към дълбока същностна промяна и модернизация. Всички опити да се внуши страх и хаос са неоправдани. Изборният процес върви добре. Вярно е, че има ново техническо средство, с което гласуваме, но трябва да инвестираме доверие в него“, каза Иванов.

Той подчерта, че очаква честни избори и „Демократична България“ прави всичко възможно това да се случи. Иванов потвърди, че партията ще направи опит за съставяне на правителство, но повтори, че все още разговори с други партии не се водят.

Карадайъ и Иванов вече гласуваха и говориха пред медиите - Нинова, Карадайъ и Иванов вече гласуваха и говориха пред медиите

Христо Иванов

Изборният процес в секции в област Сливен е бил прекъснат за около 45 минути. Причината е грешно изписано име на партия. Проблемът е отстранен и изборният процес протича нормално.

Централната избирателна комисия (ЦИК) е разрешила на пет секции да преминат от машинно към гласуване с бюлетини, съобщи председателят на комисията Камелия Нейкова. Причината е, че при доставката на машините те са имали технически проблем и не са работели.

До момента сигнали за проблеми с машини са подадени от още три секции, като ЦИК ще реши дали там може да се продължи гласуването с устройствата.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува в своята избирателна секция в София. С него беше и дългогодишната говорителка на партията и кандидатка за народен представител Велислава Кръстева.

1625986808 340 Нинова Карадайъ и Иванов вече гласуваха и говориха пред медиите - Нинова, Карадайъ и Иванов вече гласуваха и говориха пред медиите

Ахмед Доган и Велислава Кръстева

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ упражни правото си на глас в Кърджали, където е водач на листата на партията си. Той поиска инструктаж от представители на избирателната комисия, тъй като те са задължени да го правят.

“Ако аз съм член на секционна комисия, няма да сложа подпис преди да съм преброил контролните разписки”, каза Карадайъ.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова гласува в избирателната си секция в София.

„Гласувах за правова държава, която се управлява от официални институции, а не от скрити кръгове”, каза Нинова. По нейните думи след този вот е необходимо съставянето на правителство, защото предстои гласуването на важни решения като държавния бюджет и Плана за възстановяване на ЕС. Тя каза още, че очаква по-ниска избирателна активност от тази на 4 април и изрази увереност, че партията и няма да завърши на третото място.

1625986808 364 Нинова Карадайъ и Иванов вече гласуваха и говориха пред медиите - Нинова, Карадайъ и Иванов вече гласуваха и говориха пред медиите

Корнелия Нинова гласува

Първи отвориха избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч, Нова Зеландия. Гласуването там започна точно в 22 часа българско време в събота (7 ч. местно време на 11 юли 2021 г.), съобщи Министерството на външните работи.

Два часа след Нова Зеландия започва и гласуването в Австралия. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско, САЩ – в 6 часа българско време в понеделник, 12 юли 2021 г.

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в 68 държави в 782 секции, с 69 на сто повече от изборите на 4 април 2021 г. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания – 135, Германия – 115, Турция – 112 , Испания – 67, САЩ – 58, Гърция – 32 секции.

На тези избори за първи път гласуването в повечето секции ще се извърши с машини. Тук може да видите как става това:

Това са вторите избори за 2021 г. На 4 април българите гласуваха за 45-о Народно събрание. То обаче не успя да излъчи правителство. Ето как стигнахме дотук:

На 11 юли в България се провеждат вторите за годината парламентарни избори.

Право на глас по данните от избирателните списъци имат 6 633 262 граждани.

За право да участват в 46-ото обикновено Народно събрание ще се борят 23 партии и коалиции.

Тук можете да проверите списъка с водачите на листи в отделните избирателни райони на партиите, които са с най-голям шанс да влязат в Народното събрание.

Общият брой избирателни секции в страната е 11 880. За пръв път вотът ще бъде проведен масово с машини. Те ще бъдат поставени в секции, в които има регистрирани над 300 гласоподаватели, а техният брой по данни на ЦИК е 9402. Тук можете да откриете своята избирателна секция.

Както по време на изборите през април и сега за хората, които са поставени под карантина, са осигурени мобилни урни.

За българите в чужбина бяха разкрити 784 секции по целия свят. Коя е най-близката до Вас и точният ѝ адрес можете да видите на интерактивната ни карта.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *