Николай Младенов: Страховете от нова бежанска вълна са неоснователни | |

Сподели статията с твоите приятели:

„Не може и не трябва да бъдат правени сравнения с 2015 г., когато беше голямата бежанската вълна от Сирия. Много неща са различни сега. Турция заяви, че няма капацитет да поеме толкова мигранти, колкото предния път. Те изграждат стена на своята граница с Иран. Имаме споразумението на Турция с ЕС за репатриране на емигранти. Така че страховете не са основателни към този момент”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият външен министър Николай Младенов. Той добави, че все пак е възможно с времето ситуацията да се промени и, че ситуацията в Афганистан се влошава.

Младенов смята, че документите на бягащите от Афганистан трябва да бъдат обработвани в съседни държави и мигрантите на бъдат настанени временно там, докато ситуацията се подобри.

„Страни като България трябва да си дадат сметка за уроците от 2015 г. Ние започнахме програма за изграждане на ограда по границата, същото направи и Гърция. Сигурността на границата ни трябва да е приоритет. Хората, които я минават, трябва да бъдат щателно проверявани”, допълни Младенов.

Според него, за да се ограничи нелегалният мигрантски поток, е нужен един много добър диалог с Турция.

„Трябва да се помогне на хората, които наистина имат легитимни причини да търсят политическо убежище и биват преследвани. Идеалният вариант би бил в ЕС да има споделена отговорност. Но споделената отговорност не е тези хора да стоят в първата държава. Диалозите и разговорите в Европа са много важни и няма нужда да се случват истерично”, каза още Младенов.

„Има възможност в Афганистан да се възродят стари или да се създадат нови терористични организации. Историята показва, че когато подобни ситуации се случат, много екстремистки организации намират почва на тези места”, каза още бившият външен министър.

„На този етап нямам планове да се включва отново в българската политика. Имам други ангажименти, които са извън границите на страната. Ситуацията у нас е лоша. Ние сме в тежка политическа криза. Още от първите избори видяхме разпадането на политическата система в България”, коментира още Младенов.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *