Не обяснихме в чужбина позицията ни за Македония! Затова в ЕС не ни разбират

Сподели статията с твоите приятели:

Петко Симеонов

 

Позицията на България за РСМ се нуждае от международно разбиране и дори подкрепа. Ще посоча някои акции…

Вероятно това е станало, но все пак да го напиша:

– Българският президент Румен Радев е поканил на обяд посланиците на страните членки на ЕС, на които е обяснил българската позиция по кандидатурата на РСМ. Накрая на обяда им е раздал и писмен документ, както и бутилка хубаво българско вино.
– Такъв обяд той е имал поотделно с посланиците на САЩ, Русия, Турция, Китай, Великобритания.
– По подобен сценарии дава общ обяд на посланиците от другите страни.
(Всички посланици са акредитирани към него.)

Целта е ясна: да няма държава, с която България поддържа дипломатически отношения, на която да не е обяснена нашата позиция.
Ако президента не се сеща за такава активност, тъй като е зает със свалянето на правителството, то е добре самото правителство да го подсети като му преведе по неговия бюджет парите за такива обеди.

 

Сега имаме обосновани искания към РСМ.
Мислите ли, че в чужбина ни разбират? Виже какво пише в евронюз.
На кого обяснихме какви са причините за тези искания? Нашите посланици по Света уведомиха ли правителствата, към които са акредитирани, за основанията ни? Нещо повече, в коя страна посланиците ни дадоха пресконференция на местните медии за тази позиция?

Какъв писмен документ българското правителство разпространи по Света? Колко български журналисти писаха по това в чуждия печат? На колко чужди медии специално го разяснихме?

Има историческа комисия, която да разговаря с подобна комисия в Македония. Упълномощихме ли тази комисия да обиколи съседи и големи европейски столици да обясни каква е позицията ни?

БАН излиза с декларация, че подкрепя правителството. До колко Академии и научни звена по Света разпрати и разясни тази декларация?
Нашите евродепутати на колко чужди евродепутати лице в лице, на четири или шест, осем очи обясниха за какво става дума? Нашите партии, членки на различни политически семейства, обясниха ли на другите партии българската позиция?

Българското Народно събрание преведе ли на съответните езици своята рамкова декларация и разпрати ли я до другите парламенти?

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *