Не е ясно ще има ли правителство, но депутатите задвижиха законодателна дейност за 2 парламента

Сподели статията с твоите приятели:

За шест дни, откакто заседава 45-ият парламент, депутатите внесоха законопроекти за две народни събрания.

Сред проектите е и промяна в Конституцията, която “Демократична България” внесе, без да представи 60 подписа, изисквани по закон.

 

ДБ са рекордьорите по внесени проекти за изменения в закони – цели 16.

Депутатите от “Изправи се! Мутри вън!” за внесли 7 законопроекта, от БСП – 6, а от “Има такъв народ” – само два от ГЕРБ – един. ДПС не са внасяли проекти..

 

Проектът на ГЕРБ е за промяна в Изборния кодекс, предвиждаща смяна на пропорционалната избирателна система с мажоритарна в два тура. Точно на това държаха години наред от “Шоуто на Слави”, дори инициираха референдум на тази тема. В измененията, които искат в Изборния кодекс обаче не се предвижда такова нещо. Исканите от ИТН засягат назначаване на ЦИК от президента и създаване на избирателен окръг “чужбина”. Както и партийна субсидия – 1 лев.

Изборният кодекс е във фокуса на вниманието на депутатите от всички групи – внесени са 6 законопроекта за промяната му.

 

Внесените проекти предвиждат още ремонт на ключови закони като Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за съдебната власт, административно-процесуалния кодекс, кодекса за социално осигуряване.

 

Дори и при най-стегната работа на парламентарните комисии (а повечето от тях дори не са създадени) за разглеждане на внесените проекти са необходими много месеци. Така че, ако депутатите не успеят да излъчат кабинет, тази законодателна активност ще отиде на вятъра.

 

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *