Не е повод за оставка на Борисов, ако на 2 септември не се съберат 120 гласа за проекта

Сподели статията с твоите приятели:

– След днешното решение на ДПС да не подкрепи внасяне на проект за нова Конституция и за свикване на ВНС, май дните на правителството са преброени. Така ли е г-н Каракачанов?

– Не намирам връзка между едното и другото. Никъде в програмата нито на ГЕРБ, нито на ВМРО, нито на правителството има заложена точка за нова конституция и свикване на ВНС. Тогава какъв е проблемът?

 

– Проблемът е, че премиерът обвърза живота на правителството именно с решение на всяка цена за свикване на ВНС и внасяне на нова Конституция. Той заяви публично, че в деня на решението за ВНС, подава оставка. С днешна дата тази идея е обречена на провал. Какво ще правите?

– Когато имаше коалиционни съвети към 10 август, темата за промяна на Конституцията не е обсъждана. Някой решава, че промяната на Конституцията е нещо фундаментално важно, но ние го научаваме 20 минути преди да го обявят пред Народното събрание. Да си бяха направили труда да ни изпратят проекта преди това. В тази ситуация, след като това го няма в програмата за управление, ние не сме длъжни – ей, така, със щракане на пръсти, да търчим и да го подписваме. Още повече, че ние имаме много по-различни виждания за промяна на Конституцията, които са важни. Но заради това, че на 2 септември няма да бъдат събрани 120 гласа, това не е повод за оставка на правителството.

 

– Има ли промяна във вашата позиция?

– Не! Категорични сме, че ако нашите 6 предложения не влязат в общия проект за нова Конституцияа, няма да дадем гласовете си за неговото внасяне.

 

– Щом и вие сте категорични, остава ГЕРБ да се опрат на ВОЛЯ, на независимите и на НФСБ.

–  А вие откъде сте сигурна, че предложенията на НФСБ са приети от ГЕРБ, за да получат тяхната подкрепа?

 

– Такива сигнали идват от партията на Валери Симеонов.

– Аз не съм сигурен. Но това какво отношение има към съдбата на правителството?

 

– Значи вие сте категоричен, че ако не се съберат 120 гласа на 2 септември за проекта за новата Конституция, това не е основание за оставка?

– Не, разбира се! Когато предлагаш нещо в последния момент ад хок! Партньорите казват: „Чакай, чакай, малко”.

 

– Добре, но някой трябва да понесе отговорността за разтърстването на държавата с тази абсурдна идея, това не е сериозно!

– Светът е пълен с хубави вести и добри намерения, нека не се разминаваме с тях.

 

– А ако Борисов изпълни заканата си?

– Отиваме на служебно правителство и нови избори. Това „ако”, „ако”. Навремето и майка ми казваше: „Ако не изкараш 6 по пеене, няма да ти купя колело”. Ама, аз 6 по пееене не мога да изкарам, защото не можех да пея добре. Сега е друго.

 

– Днес вашият колега вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че тази седмица трябва да чакаме новини. Знаете ли какви са те?

– Не знам какви са новините. Те явно знаят неща, които аз не знам. Военното разузнаване не ми е докладвало за някакви външнополитически новини, които се очакват, но може да се случи. Дай, Боже, да са положителни, хубави новини.

 

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *