Нгози Оконджо-Ивеала – потомката на крал, която оглави Световната търговска организация

Сподели статията с твоите приятели:

Животът ѝ дотук е цветен, колкото и традиционните за южнта част на Нигерия дрехи, които обича да носи. Тя е от щата Делта в южна Нигерия, където основният поминък за близо 5-милионното население е земеделието. Големите пари там се правят от добива и износа на петрол, но са концентрирани само в ръцете на няколко бизнесмени и компании и средствата не се задържат в местната икономика.

Родена е през 1954 г. в кралското семейство на племето Огваши-Укву, а баща ѝ е Оби – местният крал. Затова има възможности за добро образование и развитие, но само упоритостта и отдадеността към работата ѝ позволяват да стигне дотук.

Във вторник Нгози Оконджо-Ивеала беше единодушно избрана от 164 държави членки за генерална директорка на Световната търговска организация. Тя става първата жена и първият човек от африкански произход начело на институцията.

Завършва Международното училище в Ибадан, третият по големина град в Нигерия. Оттук се отправя към САЩ още като тиинейджърка, за да следва икономика в Харвард. Завършва с почетно отличие и печели стипендия за докторантурата в Масачузетския технологичен институт.

Приключва с академичната си кариера, за да започне работа в Световната банка, където работи 25 години, стигайки до позицията на управляваща директорка. Над нея е само постът на генерален директор. Управлява фонд на стойност 81 милиарда долара за помощ на развиващите се страни, сред които и родната ѝ Нигерия.

Там тя се завръща през 2003 г., за да поеме ролята на министър на финансите. Описанието “първата жена на поста” я съпровожда навсякъде. Тя е първата жена министърка на финансите на Нигерия, първата жена, която поема едновременно и ролята на външна министърка, както и първата жена с два мандата на поста.

В политическата си кариера се бори срещу корупцията, широкоразпространена на всички нива в Нигерия. Това ѝ създава много врагове, дори довежда до отвличането на майка ѝ. Едно от исканията на похитителите е било Оконджо-Ивеала да си подаде оставката, разказва самата тя в автобиографията си от 2018 г.

Водещи икономисти смятат, че опитът ѝ в нигерийската политика, в която има десетки влиятелни групи със сериозни интереси, ще е от голяма полза в работата ѝ в Световната търговска организация.

“Щом може да се справи с Нигерия, тя ще може да свърши много добра работа в Световната търговска организация”, казва харвардският проф. Окигбо.

Самата Оконджо-Ивеала уверено приема дългоочакваното си назначаване.

“Необходима е силна Световна търговска организация, която да помогне за борбата с негативното икономическо въздействие на коронавирусната пандемия. Нашата организация е изправена пред много предизвикателства, но като работим заедно, можем заедно да направим СТО по-силна, по-гъвкава и по-добре адаптирана към днешните реалности”, казва тя.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *