На 13 март ще е ясно къде ще може да се гласува в чужбина | |

Сподели статията с твоите приятели:

На 13 март ще стане ясно къде ще могат да се гласуват българите в чужбина. За това се разбира от хронограмата на ЦИК за парламентарните избори, които са насрочени за 4 април.

13 март ще е ясно къде ще може да се гласува в чужбина - На 13 март ще е ясно къде ще може да се гласува в чужбина | |

4 април беше избран от президента на инат за да оправдае безсмислените консултации - На 13 март ще е ясно къде ще може да се гласува в чужбина | |

Българските граждани, които желаят да упражнят правото си на глас извън страната трябва да подадат заявление за гласуване. Това може да стане в писмена форма пред дипломатическото или консулско представителство на България в съответната държава, съобщава сайта на комисията. За заявлението има образец, утвърден от ЦИК и освен лично подаване, то може да бъде изпратено в писмо, не по-късно от 25 дни преди изборния ден. Освен това може да се подаде електронно заявление през сайта на ЦИК.

Тези, които не са подали заявление, но са в друга страна в деня на изборите, могат да попълнят декларация в секционната комисия и да гласуват. Подалите заявление и в случай, че за съответното място бъде разкрита секция за гласуване, служебно ще бъдат заличени от избирателния списък в страната.

Избирателна секция в чужбина се открива, ако в града има дипломатическо или консулско представителство на България. Секции извън посолствата се откриват само ако има поне 60 избиратели, подали заявление за държави извън ЕС. Освен това в много от случаите е необходимо и съгласие за откриване на избирателни секции от държавата в която те ще се намират.

Общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, която не е членка на Европейския съюз, не може да надвишава 35.

От Министерството на външните работи съобщиха, че вече е наредено на посланиците да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори и за разкриване на секции както на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, така и извън тях. Работната група в МВнР изготвя проект на бюджет за провеждането на изборите в чужбина. Той трябва да предвиди необходимите средства за дезинфекция и защита на гласоподавателите и на членовете на изборните комисии, средства за командировка за изпращаните от България членове на секционни комисии, съобразени с изискванията на някои държави за задължителен ПСР тест и/или карантина, както и обезпечаване с материали, които да гарантират стриктното прилагане на санитарния протокол, който предстои да бъде въведен от Министерството на здравеопазването.

Партиите ще подават документи за участие в изборите до 17 часа на 17 февруари, според хронограмата на ЦИК.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *