На 11 юли не знаем кой ще победи, но знаем кой ще управлява

Сподели статията с твоите приятели:

“Изборите на 11 юли са по-различни от предишните, защото на 4 април знаехме кой ще победи, не знаехме кой ще управлява. Сега не знаем кой ще победи, но знаем кой ще управлява”. Това коментира пред БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център “Тренд“.

Според него вече се изчиства картината и най-вероятният сценарий е ядрото на партиите от протестите да предложат кабинет, който, ако нямат мнозинство, да бъде подкрепен от партиите от т.нар. системна опозиция – БСП и ДПС:
“Няма да е трудно осигуряването на  парламентарно мнозинство, защото БСП и ДПС нямат друг ход, освен да подкрепят такова правителство”.

Политологът прогнозира възможност част от министрите в служебния кабинет да останат и в редовното правителство, излъчено от 46-ия парламент и посочи името на Кирил Петков като най-вероятния пример за това.

“Ако има въобще политически лица в следващото правителство, те ще бъдат по-скоро от редиците на “Демократична България”. В “Изправи се! Мутри вън!” няма отявлени политически лица, не виждам кой от тях ще стане министър”.

По думите му ще има силно психологическо значение това дали ГЕРБ ще е първа или втора на вота – ако е първа политическа сила на изборите, ще влезе по-силно в опозиция, а и ще имат някакъв ход с мандат, защото биха го получат първи.
Димитър Ганев определи избирателната активност като основен фактор, който ще определи резултатите от изборите на 11-и юли. Неговата прогноза е за активност, която да не е под 30%.

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *