НА ЖИВО: Димитров – Харис 3:6, 6:3, 1:3 – Тенис – Мъже

Сподели статията с твоите приятели:

Григор Димитров и Лойд Харис играят при 3:6, 6:3, 1:3 в мач от първия кръг на Мастърса в Мадрид с награден фонд 3.2 милиона евро.

Южноафриканецът е на 24 години и заема 54-ото място в световната ранглиста.

Българинът от своя страна е на 17-та позиция в тазседмичната класация на АТП и ще има възможност да прогресира, защото е едва на 24 точки зад поляка Хуберт Хуркач.


Първи сет

Харис започна с ас по правата, но преднината му бе заличена в следващото разиграване след средно дълго разиграване и топка в аут по дължина. Бърза грешка, този път в мрежата от ръката на сервиращия прави 15:30. С отлично пласиран форхенд по обратния диагонал, южноафриканецът изравнява точките. След това обаче допуска нова неточност от удобна позиция – точка за пробив. Тя обаче е заличена след уинър по правата от силната му страна. Колебливите изяви на Харис продължават и той дава нова възмоснот за пробив на Димитров след още една топка в аут по обратняи диагонал. Григор не успя да се възползва, тъй като ударът му срещна филето на мрежата и излезе извън очертанията. Сервис-мрежа при следващата размяна на удари, при която Гришо хвана съперника неподготвен на мрежата и това му донесе успех. Ретур по правата от първата ни ракета, който излиза на сантиметри встрани – 40:40. Два поредни отлични начални удара и 24-годишният състезател открива резултата.

Двойна грешка от Григор – 0:15. Зрелищен форхенд на Димитров, който му позволи да излезе край мрежата и да завърши – 15:15. Нова светкавична акция от българина, приключила с чудесен форхенд към бекхенда на опонента – 30:15. Бекхенд по правата излита с малко в аут – 30:30. В следващото разиграване обаче няма място за грешка и Гришо матира Харис – 40:30. Посрещащият все пак остава в играта и отново изравнява точките. Две поредни бързи точки изравняват геймовете на 1:1.

Безупречен гейм за Харис, в който отпусна едва една точка на Димитров и отново повежда – 2:1.

Този път Гришо изкова бърз аванс от 30:0 преди да загуби една след отличен форхенд по правата на Лойд. Излизане на мрежата в следващите две точки от страна на хасковлията блокираха пътя на Харис към полето на съперника – 2:2.

Въпреки че този път южноафриканецът имаше някои проблеми, силните му първи сервиси помогнаха и се измъкна от трудната ситуация, в която два пъти българинът стигаше до равенство, съответно 15:15 и 30:30 – 3:2.

Ас и два невърнати сервиса за 40:0. Отново сервис-воле от хасковлията и нов успех край мрежата – 3:3.

Систематична акция на Гришо, при която продължително натискаше и разхождаше опонента си край мрежата и в крайна сметка това му донесе успех – 0:15. Брутален форхенд от Харис на линията и 15:15. Грешка от ракетата му в аут и 15:30. В следващите минути 54-ия в света вдигна нивото, минимизира грешките и отскубна подаването си.

0:15, след намеса на мрежата и топката остана от страната на Димитров. Пресилен форхенд по правата в аут по дължина и 0:30. Отличен сервис по диагонала за 15:30. Нова неточност от ракетата на Димитров, която приключва в мрежата – 15:40. Ас и 30:40. Гришо опита отново да потърси развръзката на мрежата, но този път бе разминат, пробив и 5:3.

Ретур в аут за 15:0. Слаба работа с крака от Харис, който не успя да реагира на светкавичния ретур – 15:15. Мощен сервис и 30:15. Дълго разиграване, при което Димитров бе разбалансиран и изпрати удара си в аут по ширина. Сетът приключва с ас по правата – 6:3.

 

Втори сет

Григор започва с грешка от бекхенд по диагонала. Грешката е бързо поправена след директна точка от начален удар – 15:15. Втора кошмарна неточност от обратната страна на нашенеца – този път по дължина – 15:30. Отлична дължина този път, където топката бе пратена в краката на Харис, който не успя да отговори подобаващо – 30:30. Невърнат сервис за 40:30. Нова намеса на мрежата, този път в полза на хасковлията, който се възползва по отличен начин и завърши безпроблемно – 1:0.

Отлична защита на Гришо принуди южноафриканеца да сбърка, мрежа и 0:15. Ретур в аут за 15:15. Още един невърнат сервис, този път в мрежата. Опит за минаващ удар от Григор, който обаче излита в аут – 40:15. Пореден ретур извън очертанията и 1:1.

Въпреки няколкото силни смаша край мрежата, харис демонстрира отлична защита, върна се в разиграването и на свой ред го спечели. Ас по правата за 15:15. Форхенд по правата с прекомерена дължина – 15:30. Нова грешка, този път след контакт с мрежата – 15:40. Разконцентрираната игра в тези минути на Гришо му костваха подаването и Харис излиза и в този сет напред с пробив – 1:2.

Отличен сервис от по-младия играч, пласиран по диагонала – 15:0. Къса топка, бързо достигнаха от Гришо, който контраатакува и размина съперника – 15:15. Харис пресили удара си по правата от бекхенд и той отиде в аут. След това обаче поправи грешката си с безпощаден форхенд по обратния диагонал – 30:30. Още една размяна на точки довежда нещата до 40:40 след смаш на Харис в аут. Григор показа изключителна борбеност и устойчивост този път и принуди съперника си да изкара удара си в аут по дължина. Пробивът е върнат след кратка размяна на удари и топка в мрежата – 2:2.

Бърза първа точка в тази част от първата ни ракета. Още една такава след триходова акция и 30:0. Ретур по правата извън очертанията – 40:0. Брутален бекхенд уинър по правата и 3:2.

Прибързана атака от най-добрия ни тенисист и 15:0. Некачествен ретур в аут – 30:0. Превъзходен форхенд от Гришо по правата затрудни максимално южноафриканеца и той не успя да отговори – 30:15. Превъзходна къса топка от бекхенд на Димитров – 30:30. С голяма доза късмет Харис взе следващата точка, но впоследствие допуска две поредни непредизвикани грешки. Двойна грешка и нов брейк – 4:2.

Рутинен бекхенд по дължина от Лойд излита в аут – 15:0. Чудесен следващ удар от форхенд по диагонала праща топката на непристъпна дистанция за българина – 15:15. Отлична игра с крака на Григор, който се изтегли, за да отиграе чрез форхенда си по обратния диагонал, с което излезе едни гърди напред в гейма – 30:15. Нетоност от силанта страна на хасковлията, изпраща топката извън корта по дължина – 30:30. Директна точка от начален удар за 40:30. Сервис-воле и точка на гейма – 5:2.

Напрежението у Харис вече слезе, ръката му се отпусна, а ударите все по-често започнаха да намират корта, което доведе до бърза развръзка на последния му сервис гейм в сета, в който загуби една точка – 5:3.

Прекалено дълга точка от 24-годишния играч, която излита в аут по дължина – 15:0. Великолепен бекхенд по правата на Гришо смая съперника, който опита с протягане да достигне топката, но не успя – 30:0. Неуспешен опит за къса топка, при който Харис достигна топката и я завърши – 30:15. Ретур с изключителна дълбочина не остави време за реакция на сервиращия – 30:30. Ретур в аут за 40:30. Приказен слайс на Димитров, който влезе под кожата на опонента и той в крайна сметка сбърка – аут, гейм и сет – 6:3.

Преди началото на третия сет Лойд Харис взe медицински таймаут заради проблеми в кръста.

Трети сет

Въпреки че бе подложен на продължителна медицинска помощ между втория и третия сет, Харис не показва никакви признаци за физически проблеми в началото на решителната част, откривайки сметката си с гейм на 15.

Форхенд с максимална дълбочина от ракетата на южноафриканеца матира хасковлията, който не успя да върне топката – 0:15. Посредствен ретур на второ подаване и българинът завърши по правата от бекхенд – 15:15. Двойна грешка – 15:30. Няколко поредни брутални удара от Григор пратиха Харис в глуха защита и в крайна сметка Димитров взе своето – 30:30. Невърнат сервис – 40:30. Още един кошмарен ретур – 1:1.

Дълбок ретур на Гришо му дава ранно предимство в гейма. Пресилен удар по дължина от бекхенд отлита обаче аут. Харис връща на свой ред услугата по идентичен начин и 15:30. Магическо изпълнение от най-добрият български тенисист от бекхенд, сваляйки топката в краката на съперника – 15:40. Първата точка за пробив е спасена след ретур в аут. Втората по подобен начин, но в мрежата – 40:40. Трети пореден начален удар без отговор. Още един такъв и гейм – 1:2.

Неуспешен опит на Димитров за изостряне по правата – 0:15. Драй воле край мрежата от Гришо и 15:15. Къса топка, но Харис стигна до нея светкавично и направи контра по диагонала – 15:30. Ретур в аут – 30:30. Невърнат начален удар, последван от непредизвикана грешка и 40:40. Агресивна игра от Димитров все пак му носи успех в точката. Непредизвикана грешка от бекхенд и ново равенство. Топка с висока траектория след ретур подмами Гришо и той заби топката в мрежата – точка за пробив. Спокойна, хладнокръвна и темпова игра на носителя на 8 титли от категория АТП оставиха съперника без отговор. Харис отговори със стабилна игра от дъното на корта, с която принуди българина да допусне две поредни грешки и пробив – 1:3.

Намеса на мрежата в първата точка на следващия гейм, която отрежда успех на Димитров. Ретур в аут на второ подаване – 15:15. Още един такъв, но на първи сервис. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.

Източник: gong.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *