“Национализъм за вътрешна употреба”. Заев призова за диалог вместо конфликт с България

Сподели статията с твоите приятели:

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев призова за “диалог вместо конфликт” с България, предаде агенция МИА.

“Ние създаваме диалог, а не конфликт с България, спокойствие и готовност за сътрудничество, а не национализъм за вътрешна употреба и нова изолация”, каза Заев. По думите му комуникацията със София в търсене на решение продължава.

През ноември 2020 г. България блокира започването на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. Посочената причина беше, че българските условия пред Скопие не са отразени в преговорната рамка, която трябва да бъде одобрена от всички държави членки.

България изостри тона по-рано с аргумента, че Северна Македония нарушава подписания през 2017 г. договор за приятелство и добросъседство и поиска държавата да признае, че езикът и идентичността ѝ имат български корени.

“Трябва да демонстрираме европейски ценности в това време на предизвикателства. И двете държави имат дълг към македонските и българските граждани да им осигурят европейско бъдеще, придържайки се към европейските ценности”, каза още Заев пред агенция МИА. Според него Северна Македония губи време заради неприемането на преговорната рамка, но истинският губещ е ЕС.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *