НАТО предупреди Русия и Беларус да не заплашват съюзници на алианса

Сподели статията с твоите приятели:

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия и Беларус да не заплашват съюзниците на алианса, след принудителното отклоняване на международен пътнически полет от беларуските власти, се в негово интервю, цитирано от ДПА.

“Разбира се, че сме готови при извънредна ситуация да предпазим и защитим всеки наш съюзник от каквато и да е заплаха, идваща от Минск и Москва”, заявява Столтенберг пред в. “Велт ам зонтаг”.

Столтенберг признава, че алиансът е сериозно обезпокоен от по-тясното сътрудничество между двете страни през последните месеци.

“В миналото ни се налагаше да наблюдаваме как Русия сериозно нарушава териториалната цялост на страни като Украйна, Грузия и Молдова”, допълни той.

Столтенберг каза, че не би искал да спекулира, но отбеляза, че “НАТО е отбранителен съюз”.
Страните членки на НАТО Литва, Латвия и Полша имат обща граница с Беларус, припомня ДПА.

Докато Европейският съюз отговори със санкции на отклоняването на самолет на Ryanair и принудителното кацане в Минск и ареста на дисидента Раман Пратасевич, руският президент Владимир Путин подчерта неизменната си подкрепа за беларуския си колега Александър Лукашенко, обещавайки му кредит от 500 млн. долара, припомня ДПА.

Ситуацията около Беларус ще бъде обсъдена на предстоящата среща на върха на НАТО в Брюксел, сред участниците в която ще бъдат президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Ангела Меркел.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *