Наследникът на Меркел. Армин Лашет е новият лидер на ХДС

Сподели статията с твоите приятели:

Премиерът на най-голямата германска провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет беше избран в събота като наследник на Ангела Меркел за лидер на Християндемократическия съюз (ХДС), съобщиха световните агенции. За Лашет са гласували 571 от общо 1001 партийни делегати.

Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия заема мястото на германския канцлер Ангела Меркел, която оглавява ХДС повече от 15 години. Лашет застава начело на партията в решителен момент – няколко месеца преди парламентарните избори в Германия, които ще се проведат през септември. Той ще бъде и най-вероятният кандидат за следващ канцлер на страната.

Самата Меркел обяви, че няма да се кандидатира за канцлер при изборите на 26 септември тази година. Още през 2018 г. тя се оттегли от лидерския пост в партията си. Тогава на мястото ѝ беше избрана Анегрет Крамп-Каренбауер, но тя не успя да се наложи на поста и се оттегли месеци след избора си.

За 59-годишния Лашет се смята, че се придържа в голяма степен към прагматичния центризъм на Меркел. През 2017 г. той успя да осъществи изборен пробив и бе избран за регионален премиер на традиционния ляв бастион в Германия Северен Рейн-Вестфалия.

По време провеждания за първи път онлайн партиен форум на ХДС, за лидерския пост се бориха трима души. Освен Лашет претенденти за стола на Меркел бяха богатият корпоративен адвокат Фридрих Мерц и външнополитическият експерт Норберт Рьотген.

Всеки от тях имаше по 15 минути, за да се представи на делегатите, сред които има министри, партийни функционери и служители на изборни длъжности.

Мерц, който е на 65 години е стар противник на Ангела Меркел. Той се обяви е за по-консервативен курс на партията. Това беше вторият му опит да спечели лидерския пост в ХДС, след като през 2018 г. загуби със съвсем малка разлика от отиващия си лидер Анегрет Крамп-Каренбауер.

Рьотген пък оглавява парламентарната комисия по външна политика. Той беше и министър на околната среда – длъжност, от която през 2012 г. Меркел го уволни, след като той загуби изборите в Северен Рейн-Вестфалия. Рьотген се определяше като кандидат на “съвременния център” и поставя ударението върху теми като борбата с климатичните промени.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *