Наред с изявленията за мир талибани бият жени и деца по улиците на Кабул | |

Сподели статията с твоите приятели:

Талибаните, които снощи засвидетелстваха помилване на враговете си и желание за мир в страната, бият жени и деца по улиците на Кабул.

Свидетел на такъв побой става снощи – когато бе и миротворческата пресконференция – фотографът и кореспондент на в. LA Times Маркус Ям. Той става близо до летището в Кабул. 

Ям твърди – цитиран от Би Би Си, че е видял десетки талибани да стрелят във въздуха, да насочват оръжия към хора и да удрят с пръчки и въжета цивилни. Бруталните снимки, които публикува, са уловили, че жена и дете са били окървавени. Самият той е бил ударен, докато е снимал.

с изявленията за мир талибани бият жени и деца по улиците на Кабул - Наред с изявленията за мир талибани бият жени и деца по улиците на Кабул | |

Снимка: Маркус Ян/Getty Images

В същото време днес няколко афганистански града станаха арена на протести срещу властта на превзелите държавата талибани.

Населението на ключовия източен афганистански град Джелалабад се разбунтува. Вторият по население град бе превзет от талибаните без съпротива в неделя сутринта. Завладяването му означава, че те контролират ключови пътища, свързващи Афганистан с Пакистан.

Днес на протест там бяха заснети демонстранти, които се опитват да издигнат не флага на талибаните, а афганистанското национално знаме, подкрепяни от одобрителни възгласи на минувачи. В един момент започва стрелба, за да бъдат разпръснати. Видео от протеста излъчи Би Би Си.

Поне трима загинали при протести в Джелалабад срещу талибанското управление

След като взеха властта, талибаните декларираха създаването, или по-скоро подновяването, на основаното през 1996 г. Ислямско емирство Афганистан. То използва бяло знаме с шехада (надписът гласи “Свидетелствам, че няма друг бог освен Аллах и свидетелствам, че Мухаммад е Негов пратеник!”).

Вместо него протестиращите днес използваха черно-червения-зелен трикольор, символ на падналото правителство.

с изявленията за мир талибани бият жени и деца по улиците на Кабул - Наред с изявленията за мир талибани бият жени и деца по улиците на Кабул | |

Официално белият флаг с черен надпис не е станал национално знаме на Афганистан. Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заявява, че по този въпрос ще има обсъждания, след които се очаква вземането на решение от бъдещо правителство.

Pajhwok Afghan News съобщава за бити журналисти, отразявали протеста в Джелалабад.

Същата форма на протест – развяване на афганистанския флаг – използваха и демонстранти в провинциите Конар и Хост.

Твърде рано е да се каже дали протестите ще се разпространят в национален мащаб, но нещата се променят бързо и талибаните са напрегнати, коментира журналист от Би Би Си.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *