Напрегнатият финал на преизборната надпревара в САЩ изнервя демократите

Сподели статията с твоите приятели:

Несигурността, съпътстваща настоящите президентски избори в САЩ, поражда загриженост сред поддръжниците на Джо Байдън. Според тях кандидатът на Демократическата партия не прави достатъчно, за да получи подкрепа в т.нар. колебливи щати, а настоящият лидер на Белия дом и подкрепящата го Републиканска партия могат да се опитат да фалшифицират гласовете в тяхна полза, включително чрез пряк натиск върху избирателите, пише американското издание The Hill, цитирано от Агенция “Фокус”.

„Всички сме изнервени“, призна един от политическите стратези на Демократическата партия. „Но мисля, че звездите ни облагодетелстват. И мисля, че това е достатъчно. Този път ще имаме различен резултат. Поне разчитаме на това”.

Много от страховете на демократите се коренят в „шокиращата победа“ на Тръмп през 2016 година. Те се надяваха, че кандидатът им Хилари Клинтън ще бъде избрана за президент на САЩ, но тя не оправда очакванията им. Демократите обаче са категорични – настоящият изборен цикъл е много различен от предходния.

Байдън води кампания в Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания, където Клинтън се провали и повечето социологически проучвания показват, че той има солидна преднина в тези щати. Бившият вицепрезидент се опита да спечели гласоподаватели в Айова, Охайо и Флорида, както и в Тексас и Джорджия, където се смята, че демократите имат малки шансове за победа.

Резултатите обаче може да бъде непредсказуеми. Като се има предвид това, спечелването на някой от изброените щати вероятно ще даде на Байдън глътка въздух, отбелязва The Hill.

Бившият вицепрезидент, който навършва 78 години следващия месец, остана встрани през по-голямата част от кампанията заради пандемията от COVID-19. Ситуацията с новия коронавирус имаше както положителни, така и отрицателни ефекти върху кандидата на демократите.

Тя даде тон на кампанията на Байдън, който показа на избирателите, че той и екипът му, за разлика от Тръмп, вярват в необходимостта да се следват препоръките на учените за социално дистанциране. Това повлия на митингите на демократите. В същото време пандемията попречи на бившия вицепрезидент да вземе активно участие в предизборната кампания.

Поради пандемията централата на Байдън също закъсня с традиционни събития, включително обиколки на гласоподаватели и разговори лице в лице. В началото на есента бе обявено, че ще се провежда само виртуална кампания. По-късно обаче курсът бе сменен заради реакцията на голяма част от членовете на партията.

Мнозина обаче се съмняват, че се прави достатъчно. „Байдън ръководи кампанията така, както му беше удобно“, коментира политическият стратег от Демократическата партия Майкъл Трухийо, добавяйки, че все още има някои съмнения относно успеха за достигането до латиноамериканските избиратели. „Вярвам, че на фона на пандемията той направи всичко възможно, за да накара избирателите да гласуват. Но всички знаем, че златният стандарт е друг“.

Други демократи също споделят мнението на Трухийо. В продължение на месеци те открито се чудеха как Байдън може да се справи с опонента си, който е постоянно е в движение. Демократите все пак останаха доволни от решението на Байдън да посети колебливите щати.

В същото време, според политическия стратег Джоел Пейн, демократите се подготвят за неизвестното. Включително възможен натиск върху избирателите. „Знаем, че президентът ще ограничи достъпа до гласуване и ще се опита да унищожи бюлетините. Не можем да спрем да призоваваме да се гласува и да се борим за защита на избирателите от опитите на републиканците да ги потиснат и обезправят“.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *