Наплив от желаещи да продават мартеници в София

Сподели статията с твоите приятели:

Опашки се извиха пред районните администрации в столицата от желаещи да продават мартеници, предаде БГНЕС.

Съгласно Наредбата търговците трябва да подадат заявление, за да получат разрешение да наемат площи. Пред район „Средец” в центъра на София се изви опашка от кандидат-продавачи на мартеници и дистанцията не се спазва, предаде агенцията.

Сред чакащите реда си е и Мадлена Фикова, която сама плете мартеници и иска да ги продава в района на градинката на „Кристал“. Според нея навалицата се дължи на факта, че няколко дни преди да започне сезонът за мартеници, който тази година стартира на 17-ти февруари, кандидатстващите трябва да си вземат места. Фикова е категорична, че в условията на пандемия тази процедура е трябвало да се случи онлайн.

Въпреки опашката, според нея, тази година организацията е по-добра. „От миналата година организацията е такава, че и случайни хора като нас да могат да си взимат място”, изтъкна Фикова.

Тя разясни и какви са наемните условия:„4,50 лева се плаща на квадрат, като минимално трябва да вземеш 2 квадрата, т.е. 9 лева на ден“.

Зам.-кметът на район “Средец” Александър Петков поясни, че срокът за подаване на заявление е строго регламентиран – в рамките на два дни и подчерта, че има критерии, както и че се цели социален ефект.

„Ще гледаме да удовлетворим всички в зависимост от бройката, но с предимство ще се ползват граждани на района и такива, които са художници, хора на изкуството“, каза той и уточни, че тази година местата за тази цел са 216.

Попитан дали е можело да се избегне струпването на хората пред районната администрация, районният кмет коментира, че са се постарали да организират процеса по спазване на мерките, но вътре в сградата, където се пускат по двама човека.

Петков, обясни, че краткият срок не позволява регистрацията да става по пощата и увери, че общинската администрация се опитва да помага на хората пред сградата да спазват дистанция.

Кампанията по продажбата на мартеници в София на някои места вече е започнала и приключва на 10-ти март.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *