Нанси Пелоси беше избрана за четвърти път за председател на Камарата на представителите

Сподели статията с твоите приятели:

Демократът Нанси Пелоси беше избрана за председателка на Камарата на представителите, съобщават световните агенции. Това се случи в първата работна сесия на 117-ия на Конгреса на САЩ.

Пелоси получи 216 гласа срещу 209 за представителя на републиканците в камарата Кевин Маккарти, който отново ще бъде лидер на малцинството.

Всички представители на републиканците дадоха гласа си за Маккарти, докато петима от демократите не гласуваха за Пелоси. “Франс прес” коментира, че този резултат предвещава сериозни разделения в долната камара на Конгреса и предстоящи сблъсъци между представителите на двете партии.

Мнозинството на демократите е най-малкото за последните две десетилетия, след като на изборите през ноември те загубиха много от местата, спечелени през 2018 г.

Пелоси за четвърти път получава третия най-важен пост в страната, като беше и първата жена, избирана за председател на Камарата на представителите. С навършените през март 2020 г. 80 години тя се превръща и в най-възрастния представител, заемал ключовата позиция.

Горната камара на Сената все още е с неясен победител, тъй като предстои балотажа за двете места от щата Джорджия. Републиканците се нуждаят от едно от тях, за да запазят контрола си. Демократите трябва да спечелят и двете позиции, за да достигнат до равенство, а в такъв случай решаващ ще бъде гласа на вицепрезидента Камала Харис, която по право е председател на Сената.

На 6 януари Конгресът трябва да утвърди окончателно резултатите от президентските избори, които бяха спечелени от Джо Байдън. 11 сенатори от републиканците вече заявиха, че няма да го сторят, докато други 12 поискаха допълнително разглеждане на обвиненията, свързани с фалшификация на резултатите, отправяни от настоящия държавен глава Доналд Тръмп.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *