Наказват четирима полицаи, превишили правомощията си на протестите

Сподели статията с твоите приятели:

Христо Терзийски

Студентът Марчев не се е явил в полицията да даде показания

Четирима полицаи са превишили своите правомощия по време на протестите пред сградата на Министерски съвет. Това сочи проверка, разпоредена от директора на Столична дирекция на вътрешните работи.

Назначената комисия извърши проверката в максимално кратки срокове във връзка с публикувани видеоклипове в средствата за масово осведомяване, касаещи употреба на физическа сила от полицейски служители по време на протестите на 10 юли.

В хода на своята работа комисията е установила превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицейски служители на отдел „Специализирани полицейски сили“ (ОСПС) и нарушаване на основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели, съобщават от МВР.

Във връзка с констатациите на комисията ще бъдат наложени съответните дисциплинарни наказания, предвидени в Закона за МВР. Със заповед на министъра на вътрешните работи ще бъде наложено тежко дисциплинарно наказание на един ръководен служител от ОСПС. Със заповед на директора на СДВР ще бъдат наложени съответните наказания за младши изпълнителски състав от същия отдел.

С цел гарантиране правата на всички заинтересовани страни и обективността на проверката многократно са водени разговори с протестиращите лица, имащи отношение към случая, като същите са отказвали или са заявили, че не желаят да се възползват от правото си на позиция по случаите пред комисията, определена да извърши проверката. Събраните материали са изпратени на Софийската районна прокуратура по компетентност.

Новият министър на вътрешните работи Христо Терзийски съобщи пред бТВ,  че потърпевшият студент Евгени Марчев не се е явил в СДВР, за да даде показания. Полицията се е самосезирала от сигнали в медиите.

Източник: breaking.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *