Над 22 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech пристигнаха у нас – България

Сподели статията с твоите приятели:

22 230 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech пристигнаха вчера, 14 февруари, на Летище-София. Те са разпределени към РЗИ-тата в страната. Това е седмата доставка от препарата на Pfizer/BioNTech.
До края на седмицата в страната ни се очаква да пристигне третата поредна доставка от ваксината на AstraZeneca – 61 400 дози.
Все повече пациенти на д-р Десислава Георгиева заявяват желание да се ваксинират срещу COVID-19. Много от тях обаче поставят условие. “Имат претенции за конкретни ваксини и такива, които казват, че ще се ваксинират само ако ваксината е “на” иначе – не, ще чакат”, казва тя.
Макар и категоричен, изборът невинаги е лесен. “Аз избрах Moderna. Мисля, че това е по-добрият вариант. Ако пациентите откажат конкретен производител не бих и настоявала да се имунизират. Ще се съобразя с тяхното желание”, посочва още д-р Георгиева.
Заради ограничените количества в доставките, личната лекарка е скептична, че скоро ще можем да избираме с кой препарат да се имунизираме. “За съжаление, моето мнение е, че нямаме право на избор, а ще е с каквото осигури държавата”, казва тя.
Чакането за желаната ваксина ще отнеме няколко месеца предупреждава главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. “Към момента няма реален избор. Такъв ще има с влизането на още една-две ваксини и с увеличаване на бройките. Така че лятото и ранната есен ще имаме всичко, за което България е сключила договор”, заяви той.
Здравните власти уверяват, че ако пациент откаже да се имунизира с конкретен препарат, той няма да загуби правото си да се ваксинира.
“Той ще има право да получи ваксина на по-късен етап, но  просто очаква, когато предоставим на личния лекар”, посочи Кунчев.
През март България ще получи над 500 хиляди дози от трите одобрени ваксини, което до голяма степен ще позволи да бъде ускорен процесът по ваксинация.
Втора доза от ваксината срещу коронавирус е поставена на 25 хиляди души. “След втората игла, след 7 дни, вече можем да говорим за стабилен имунитет и достигаме максимални стойности на ваксинална ефикасност”, каза проф. Илко Гетов – представител на България в ЕАЛ.
Пациентите с алергии, автоимунни или ракови заболявания също могат да се ваксинират. “Единственото условие е те да бъдат контролирани, да бъдат в ремисия. Пациентът може да си приема лекарства, но да няма обостряне на основното заболяване”, посочи още Гетов.
Експертите съветват още жените, планиращи бременност засега да не се ваксинират.

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *