Москва привика посланика на Чехия заради искането за компенсации след взривовете в оръжеен склад

Сподели статията с твоите приятели:

Министерството на външните работи на Русия привика посланика на Чехия в Москва Витеслав Пивонка. Причина за това стана искането на Прага да получи компенсации заради взривения оръжеен завод във Врбетице през 2014 г.

Според чешкото правителство взривовете са причинени от действия на членове на руското военно разузнаване известно като ГРУ. Взривовете през 2014 г. отнеха живота на двама души и бяха неразгадани до тази година.

Пивонка е бил уведомен, че искането за обсъждане на случая с убитите чешки граждани е „недопустим“. По-рано говорителката на външното министерство на Русия Мария Сахарова каза, че „тези, които действат по този начин, настоявайки за плащания, използвайки заплахи и обиди, без разследване или съдебен процес, се наричат изнудвачи“.

Чешките власти посочиха конкретно двама руснаци, които по-рано бяха обвинени от Великобритания за участие в отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал през 2018 г.

Малко след съобщаването за случая в Чехия стана ясно, че руски агенти на ГРУ стоят и зад взривове, извършени в България.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *