Москва обвинява Радев, че прави завой към САЩ

Сподели статията с твоите приятели:

Русия подозира президента на България Румен Радев, че прави завой към САЩ в опита си да спечели втори мандат като държавен глава.

 

Това се твърди в анализ на сайта на федералната новинарска агенция.

 

ФАН е втората държавна информационна агенция на Русия след ТАСС и пряко се финансира от държавния бюджет.

 

Повод за този извод е посещението на нашия президент в Талин и прекъсването му, след като домакините разбраха за негови контакти със заразен от коронавирус.

 

“Всъщност защо Радев изобщо отиде в столицата на Естония на годишната среща на страните от инициативата “Три морета”, при положение че от 11 поканени държавни глави присъстваха само трима, включително домакинът и Радев? Останалите се включиха онлайн, както и се очакваше заради епидемията.

 

В Москва са склонни да смятат, че Радев неслучайно е пренебрегнал протокола за безопасност както и настояванията на българското правителство за отлагане на председателството на “Три морета”. Причината е, че следващата среща трябва да се състои в София през октомври 2021 година – един месец преди президентските избори в България.

 

Радев се надява, че на тази среща ще присъстват не само президентите, но и висши американски представители. Много удобен повод да си вдигне рейтинга точно преди вота.

 

“В Москва определят “Три морета” като откровено антируски проект и това още повече води до недоумение за присъствието на българския президент и неговата активност.

 

“Основната цел на инициативата е да накарат държавите в нея да купуват американски втечнен газ и да построят необходимата за това инфраструктура. Нищо че този газ струва по-скъпо от руския – пише още в анализа. – “Три морета” е пореден опит на Америка да вкара Русия във финансова и икономическа война. Защото Москва е принудена да строи газопроводи, докато САЩ принуждават своите съюзници да изграждат терминали за втечнен газ за своя сметка. Това вече направиха Литва, Полша и Гърция. Дали България няма да е следващата държава?

 

Отделно съюзниците от НАТО трябва да строят и пътища от въпросните терминали до американските военни бази във всяка една държава.”

 

Подозренията срещу Румен Радев в Москва се базират и на неговата подкрепа за протестите в България. Когато те стартираха, руските медии гледаха на тях като на антиевропейски и адмирираха поведението на президента които се опита да ги оглави. След това обаче се оказа, че и опозицията, както и управляващите, са твърдо проевропейски и проамерикански ориентирани.

 

“Радев открито подкрепя протестиращите срещу правителството на Бойко Борисов, въпреки че и двамата, изглежда, подкрепят повече Вашингтон, или така нареченото евроатлантическо бъдеще на България. Западните медии не обърнаха много голямо внимание на протестите в София, защото все пак става въпрос за страна, членка на ЕС, а не за Беларус например. Въпреки това Радев подкрепя усилено противниците на Борисов и се стреми да спечели благоволението на Запада”, завършва анализът на ФАН.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *