Моловете трупат 90% загуби от всеки неработен ден

Сподели статията с твоите приятели:

Големите търговски центрове се надяват да бъдат отворени от средата на февруари. Това заяви пред Радио Пловдив управителят на един от пловдивските молове Александрина Янева. Тя уточни, че тези надежди не са основани на официална информация, а на желанието бизнесите, които се помещават в търговските обекти да не стигнат до фалити.

“Всеки един ден, в който магазините и ресторантите в мола не работят води до загуби до 90%, спрямо времето преди извънредните мерки. Това е пагубно за нас. За наетите работници, за имиджа на обекта като цяло”, заяви Александрина Янева.

Търговските центрове работиха от 18 май до 27 ноември, но отново бяха затворени заради противоепидемичните мерки. “Традиционно зимните месеци са най-силни като приходи за нас. Пазаруването след Коледа и около Нова година, както и по време на традиционните януарски намаления тази година не се състоя”, отбеляза управителят.

Янева пресметна, че никакви финансови компенсации по програми и мерки не могат на компенсират загубите. Молът, който представлява, не е кандидатствал по тях, защото работи с малък екип, който не е бил освобождаван, а е реновирал наличната материална база. Но някои от собствениците на наетите магазини са кандидатствали като отделни фирми със собствена политика за задържане на персонала си.

Александрина Янева вярва, че обектът, който ръководи, ще бъде отворен едновременно с отварянето на ресторантите в страната и с нетърпение очаква решението на Националния оперативен щаб по този казус.

Изключва обвързването на отхлабването на мерките с това за нощните заведения, защото по думите ѝ там става въпрос за малки помещения, а не както в молове за големи пространства. “При нас се дезинфектира, спазава се дистанция , раздавахме дори безплатни предпазни маски на клиентите”, припомни Янева.

В момента в моловете работят единствено банкови клонове, дрогерии, телефонни оператори, каси за разплащане. Хранителнтите магазини, които се помещават в сградите на този тип магазини сами са спрели дейността си, защото в тях липсват достатъчно посетители и клиенти.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *