Може да откраднат победата на Тръмп

Сподели статията с твоите приятели:

Доналд Тръмп спря на две крачки от победата и рискува да остане в тази позиция за няколко дни. Съдбата на цяла Америка сега се решава от три щата – Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган, където резултатите от изборите няма да бъдат обобщени веднага. Това дава основание да се подозират местните власти във фалшификации в полза на Байдън. Друга неприятна изненада за действащия президент беше „бандата“ на покойния сенатор Маккейн в традиционно републиканската Аризона, известен със своята русофобия, пише руският вестник “Взгляд“ в материал, представен от Агенция “Фокус” без редакторска намеса.

Предварителните резултати от президентските избори в САЩ до болка напомнят на сензационната картина, която се появи на финала с Хилари Клинтън преди четири години. Но има промени – и те не са в полза на Тръмп.

По Западното крайбрежие (където се намира Калифорния), Нова Англия (където са основани САЩ) и Северното Източно крайбрежие (Ню Йорк), Байдън беше солиден победител. Също толкова уверен, Тръмп пое целия юг от „библейския пояс“, Великите равнини и други крепости на консерватизма.

Третият по големина щат в страната, непрекъснато колебаещата се Флорида, не беше изключение. Там настоящият президент стана лидер дори по-лесно от очакваното. Може би неговата непримирима позиция за Куба изигра роля – във Флорида има много не само богати пенсионери, но и потомци на кубински мигранти, избягали от братята Кастро.

Проблемът е, че в Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган, резултатите няма да бъдат обобщени веднага – ще трябва да се изчака до три дни. Засега резултатът не включва гласовете по пощата, а такива има много.

Това отваря пространство за множество спекулации, правни битки и дори революционен сценарий. Самият Тръмп многократно е заявявал, че масовото гласуване по пощата е въведено само с цел да му открадне победата и да фалшифицира резултатите в полза на Байдън.

Ситуацията е следната: за да спечели на избори, а не в съдилищата, Тръмп може да „жертва“ някой от тези щати, с изключение на прословутата Пенсилвания, където многобройни леви активисти вероятно ще се втурнат към „натиск от улицата“. Но – не два наведнъж, това му гарантира загуба.

Тази формула работи само ако Тръмп спечели в американската „зърнохранилище“ – Айова, където е трябвало да спечели и вече води, но не води достатъчно уверено (Айова вече е спечелена от Тръмп, бел. ред.). Същото важи и за Северна Каролина, където една четвърт от населението са чернокожи (по последни данни Тръмп бие и в този щат).

Неизвестни са и резултатите от някогашната републиканска Невада, прославена по целия свят благодарение на „града на греховете“ – Лас Вегас. Последният път Клинтън спечели там, този път Невада също е малко вероятно да се поддаде на Тръмп, но това не засяга ключовото подреждане. (Всъщност, именно Невада с нейните 6 електорални гласа може да се окаже решаваща. Засега Байдън води там, но с малко над 7000 гласа при оставащи за преброяване още 25% от вота, бел. ред.).

Всичко можеше да се окаже малко по-лесно и по-успешно за действащия президент, но той (и, което е характерно, отново противно на прогнозите) загуби в обикновено републиканската Аризона. Това не може да се отдаде на увеличаване на дела само на испаноезичното население. Там той все едно си имаше работа с призрака на Джон Маккейн, дългогодишен сенатор от Аризона.

В Русия Маккейн се помни като агресивен русофоб, но в родния му щат го обичаха и много добре знаеха в какви отвартителни отношения беше той с Тръмп. Двамата предизвикателно не се уважаваха, Тръмп дори оспори публично правото на Маккейн да бъде наречен военен герой. Сега, когато ветеранът на американската политика вече не е между живите, това се отрази във вреда на Тръмп – населението на Аризона е сантиментално по свой начин.

Друга възможна промяна в избирателната карта на САЩ е липсата на един електор за Тръмп от консервативния щат Небраска. Там, както и в северния щат Мейн, гласовете на избирателите се разпределят пропорционално. С други думи, Тръмп спечели в Небраска, но с по-малка разлика срещу конкурента, отколкото преди четири години.

Тексас също изнерви републиканците – вторият най-електорален вот, без чиято подкрепа преизбирането на Тръмп би станало невъзможно. Щатът е уверено републикански, но след преброяване на повече от 50% от гласовете в него, Байдън продължаваше да води, макар и с малко разлика.

Това е така, защото гласовете в големите градове, където населението е много по-либерално, се броят по-рано, отколкото в консервативните селски райони. При преброяването на втората половина на гласовете Тръмп излезе напред. Но ситуацията в Тексас за пореден път припомни, че след два или три електорални цикъла щатът може да се превърне в колебаещ се и загубата му на всеки президентски избори би била истинска катастрофа за републиканските кандидати.

Промените се дължат на активна миграция от Мексико и други страни от Латинска Америка – в южната част на щата те вече съставляват по-голямата част от населението. Следователно, една от възможните стратегии на консерваторите за бъдещето е да разчитат на политици с латиноамерикански корени.

Пример за такъв е преди всичко Тед Круз (между другото, сенатор от Тексас), който е от кубински произход. Преди четири години той се превърна в основен съперник на Тръмп в първичните избори и все още принадлежи към интелектуалния елит на партията. Това е един от най-интелигентните и ефективни врагове на Русия в Сената на САЩ.

Друг възможен кандидат е колебливият сенатор от Флорида Марко Рубио. Той отдавна се доказа като „ястреб“ и патентован русофоб в стила на Маккейн. Може би това е пряко свързано с факта, че Гари Каспаров, който сега живее в САЩ, е негов съветник.

Този разговор обаче все още е за бъдещето. В момента „сините яки“, тоест работниците в Средния Запад, са готови да оставят ключовете за Белия дом при Тръмп. Благодарение на техните гласове – гласовете на белите мъже, преживяващи всички радости от деиндустриализацията в „ръждивия пояс“, той стана президент преди четири години, благодарение на тях ще остане за втори мандат. Ако остане.

Както бе споменато по-горе, съдбата на властта в САЩ ще бъде решена в Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган. Шансовете на Тръмп изглеждаха добри, но той все още може да загуби – както сам, така и на основата на теоретични фалшификации.

И ако спечели, провалът на демократите в Средния Запад трябва да укрепи позициите на социалистическото крило, казват те, без популизъм в духа на Бърни Сандърс, вече няма да могат да издигат кандидати за президенти. От своя страна партийният елит ще се противопостави на такова ляво движение: правата на малцинствата може да се защитават толкова, колкото е нужно, но предложения в духа на супер-данъци за супербогатите ще изплашат спонсорите от Уолстрийт.

Съществува обаче мнение, че тези спонсори трябва да се страхуват, но не от Сандърс и не от Тръмп, а от този революционен сценарий. В най-големия американски град и крепост на демократите – Ню Йорк – вече се събраха първите митинги с искане за незабавна оставка на Тръмп. Засега мирно, а после – както дойде.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *