“Много ги боли”. Чехия е изненадана от острата реакция на Русия и обсъжда още действия

Сподели статията с твоите приятели:

Правителството на Чехия обяви в понеделник, че е изненадано от размера на реакцията на Русия, след като Прага обвини Москва в участие във взривяването на военен склад през 2014 г. Чешките власти ще обсъдят следващи стъпки.

В събота премиерът Андрей Бабиш съобщи, че имат доказателства за предполагаемото участие на руското военно разузнаване ГРУ в двата взрива във военен склад във Врбетице преди 7 години. Прага изгони 18 руски дипломати, които са идентифицирани като агенти. Москва отговори с изгонването на 20 чешки дипломати. Това на практика е парализирало посолството на Чехия в Русия.

Изпълняващият длъжността министър на външните работи Ян Хамачек, който е също вицепремиер и вътрешен министър, каза, че е поискал от колегите си в Европейския съюз “да изкажат солидарност” по време на планираната видео среща по-късно в понеделник.

“Реакцията [на Русия] е по-силна от очакваното. Това са повече дипломати отколкото агентите, които ние изгонихме. Ние очаквахме такава реакция, защото така работи дипломацията. Но в същото време ние станахме жертва на руските операции. А руснаците сега показват с остротата на реакцията си колко много ги боли, че чешките служби за сигурност разбиха техните резидентури – на цивилното и на военното им разузнаване”, каза Хамачек.

Чешкият външен министър очаква подкрепа от партньорите в ЕС, включително и “конкретни решения” от някои страни.

“В същото време, на фона на толкова острата руска реакция, ще се срещна с премиера и ще обсъдим дали и кога е необходимо да предприемем допълнителни действия”, допълни Хамачек.

Чехия обвини руското военно разузнаване, отряд 29155, в участие във взривовете през 2014 г. Андрей Бабиш обяви в събота вечер, че има “еднозначни доказателства”, че ГРУ стои зад взривовете на склада, който е съхранявал муниции. Разследващите потвърдиха, че военната продукция е била предназначена за Украйна, а търговец е българинът Емилиян Гебрев.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *