Министърът на образованието и науката: Не се предвижда новата учебна година започне на 10-и вместо на 15-и септември – България

Сподели статията с твоите приятели:

Не се предвижда новата учебна година започне на 10-и вместо на 15-и септември, каза вчера в телевизионно интервю министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 
Поводът за това уточнение са думи на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева ден по-рано, че идеята се обсъжда и че всеки училищен директор може да покани родители и ученици да влязат в училище пет дни по-рано, за да има една седмица повече за затвърждаване на учебния материал чрез извънкласни и извънучилищни дейности. 
Въпреки че животът на идеята първият учебен ден да бъде пет дни по-рано от обичайното продължи едва 24 часа, “Хоризонт” провери какво мислят по този въпрос  страните в учебния процес, която тази идея засяга – училищни директори, учители, ученици и родители. 
Според Величка Стойчева, директор на 18-о Средно училище “Уилям Гладстон” в София, има логика в идеята учебната година да започне по-рано. Одобрение заявява и Иван Петков, директор на столичното 73-то СУ “Владислав Граматик”. Според Антонина Кенова от Фейсбук групата на родители и учители “За качествена и иновативна образователна система” началото трябва да е на 1 септември, като това да не е за сметка на удължаване на учебната година, а на по-дълга зимна ваканция. 
Лариса Нешева е учител по математика в столичното 51-во средно училище “Елисавета Багряна” и според нея идеята е добра, а учителите могат да извършат необходимото, за да започнат учебната година на 10 септември. 
И гледна точка по темата от средите на учениците. Стефани Любенова, Враца, 10 клас, възпитаник на профилираната езикова гимназия “Йоан Екзарх”: 
“Не мисля, че пет допълнителни дни е от голямо значение, но ако подсигурява спокойствие, то не виждам нищо лошо в това”. 
В просветното министерство обаче към момента липсва нагласа за по-ранен старт на новата учебна година. В телевизионно интервю вчера ресорният министър Красимир Вълчев заяви, че не предвижда да прави предложение към Народното събрание за промяна на Закона за училищното и предучилищното образование, с която промяна първият учебен ден може да бъде на 10-и вместо на 15-и септември. 

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *