Минеков размислил за Ларгото, за да защити държавата | |

Сподели статията с твоите приятели:

Министърът на културата проф. Велислав Минеков, който преди по-малко от месец твърдеше, че ще изпрати за разследване проекта за реконструкция на Ларгото в София, промени позицията си.

Това става ясно от изпратено от него писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на 15 юни, в което отрича да има злоупотреби при изпълнението на проекта.

В предаването на Сашо Диков по телевизия “Евроком” проф. Минеков обясни промяната на позицията си с аргумента, че е бил длъжен да “защити държавата”.

“Диков, въпреки пладнежкия грабеж, аз трябва да защитавам държавата! Много е тъжно. Представи си също кого защитавам в този случай?! Представяш ли си в каква ситуация съм?!”, каза Минеков по повод писмото му до МРРБ.

Седмица преди да изпрати писмото до МРРБ, министърът на културата обяви, че ще предаде проектите за Ларгото, “Квадрат 500” и “Яйлата” на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

На пресконференцията на 8 юни проф. Минеков каза, че при ремонта са изчезнали 4,5 милиона евро, а страната трябва да върне парите. „С доклада ще информирам българската прокуратура, след това информирам и европейската“, обяви министърът на културата.

“Докладът е много широк, много подробен, има препоръки да се търси отговорност от трима министри от предишното управление и един кмет”, каза още Минеков.

В предаването на Сашо Диков обаче той уточни, че е поставен в абсурдна ситуация и с писмото си до МРРБ не защитава предшествениците му на поста, които нарече „мръсници“. Минеков повтори, че въпреки “пладнешкия грабеж”, като министър е длъжен “да пази държавата”. Той смята, че писмото му до МРРБ няма да има особен ефект. Надява се някой ден, когато България има “нормална прокуратура”, виновниците за това да получат наказанията си.

От гражданското сдружение “БОЕЦ” обявиха, че не приемат обяснението на Минеков, че “защитава държавата”, защото са известни длъжностните лица, станали причина за налагане на санкции на страната ни от Европейската комисия.

Това са бившите министри на културата Вежди Рашидов и Боил Банов, както и бившият премиер Бойко Борисов, пише “БОЕЦ”. Неправителствената организация настоява “отговорните да си понесат последствията, а не да
бъдат оневинявани на най-високо ниво”.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *