Международният военен контингент остава в Афганистан след крайния срок за оттегляне

Сподели статията с твоите приятели:

Международният военен контингент на територията на Афганистан ще се задържи в страната след договорения краен срок за оттеглянето му през май. Решението може да доведе до ескалация на отношенията с талибаните, които искат пълното изтегляне на чуждите войници, съобщава Ройтерс като се позовава на свои източници в НАТО.

В края на февруари 2020 г. Съединените американски щати и талибаните подписаха мирно споразумение, с което се цели прекратяването на 18-годишната война в Афганистан. През януари американските военни в страната вече наброяват само 2 500 души – най-ниският им брой от 2001 г. насам. Общият брой чуждестранни войници е малко над 10 000 души.

„Отидохме заедно през 2001 г., така че ще се пренастроим заедно и в правилния момент ще си тръгнем заедно, но ще го направим само когато условията го позволяват“, каза преди година генералният-секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Сега източниците на Ройтерс в алианса съобщават, че условията от страна на талибаните все още не са изпълнени. Кабул и няколко чуждестранни правителства заявиха, че талибаните увеличават нападенията и агресията си в последните месеци и все още не са прекратили връзките си с Ал-Кайда.

Администрацията на новия президент на САЩ Джо Байдън започна оценяване на сключения от адмнистрацията на предшественика му Доналд Тръмп примирие.

“Нито един съюзник в НАТО не иска да остане в Афганистан по-дълго от необходимото, но винаги сме били ясни, че присъствието ни ще остане обвързано с изпълнение на условия“, заяви преди дни говорителката на алианса Оана Лунгеску.

През седмица делегация на талибаните посети Русия и Иран, а един от лидерите им съобщи, че поддържат и комуникация с Китай. Техен говорител обяви, че талибаните желаят процедурата по изтеглянето да продължи, но отказа да коментира зачестилите случаи на нападения в Афганистан и отрече поддържането на връзки с Ал-Кайда.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *